Romániában vészesen megugrott a fertőzöttek száma, teszt és karantén vár nem csak rájuk

Romániában ismét megdőltek a koronavírus-járvány rekordjai, mind az egy nap alatt diagnosztizált új esetek, mind az elhalálozások tekintetében, de a kormány a kedden hatályba léptetett karnaténtörvény alkalmazásától a fertőzések ütemének megfékezését reméli.

Szomszédunkban rekordot döntött a fertőzések számav - illusztrációForrás: Claudio Bianchi/ Pixabay

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint megközelítette az ezret (994) az utóbbi 24 órában azonosított fertőzöttek száma, és minden korábbinál több, 36 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét egy nap alatt. Az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos esetek 297-es száma is rekordot döntött.

A mai nap hatályba lépő karnaténtörvény ismét lehetővé teszi a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek kórházi, vagy otthoni elkülönítését, és jogalapot teremt a hatóságoknak arra, hogy karanténra kötelezzék a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő, vagy a járvány sújtotta országokból érkező embereket.

A karanténtörvény előírásai alapján a bukaresti kormány keddi rendkívüli ülésén kiegészítette a veszélyhelyzet meghosszabbításáról rendelkező határozatát. Ludovic Orban miniszterelnök rámutatott: a közegészségügyi hatóságoknak mielőbb ki kell adniuk az otthoni, vagy kórház elszigetelésről szóló rendeletet annak a négyezer fertőzöttnek az esetében, aki a karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba lépett alkotmánybírósági határozat óta utasították el a kórházi kezelést.

A GSC keddi adatai szerint 1087 fertőzött távozott saját felelősségre a kórházakból és további háromezerre tehető azon fertőzöttek száma, akik ebben az időszakban a pozitív teszteredmény ellenére megtagadták kórházi beutalásukat.

A kormányfő szerint most már a tünetmentes fertőzöttek számára is kötelező a legalább 14 napos elkülönítés és az újratesztelés. A közegészségügyi hatóságoknak gondoskodniuk kell a fertőzésgyanús emberek teszteléséről és a fertőzöttnek bizonyuló páciensek elkülönítéséről. A teszteléseknél elsőbbségük kell legyen a fertőzésgyanús embereknek azokkal szemben, akik más országokba készülnek nyaralni - mutatott rá Orban, arra utalva, hogy több ország negatív koronavírus-teszttől tette függővé a külföldiek karanténmentes beutazását – jelntette Baranyi László, az MTI tudósítója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek