Romlik a járványhelyzet a Balkánon, újabb szigorítások jönnek

  Nem túl fényes a járványhelyzet a Balkánon: Montenegróban Podgorica vesztegzár alá helyezését fontolgatják, Szerbiában pedig mától kötelező a maszk használata. A horvát sajtó az egyedüli, ahol pozitív hírekről lehet olvasni: náluk növekszik a beutazó turisták száma.

  Kötelező a maszk viselése több balkáni országban is - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: creator999

  Sorra mondják le a rendezvényeket

  Montenegróban egy nap alatt 1522-ről 1582-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A romló helyzet miatt Podgoricában kötelezővé tették a maszk viselését zárt térben és a szabadban is, valamint húsz főben korlátozták a beltéri rendezvényeken részt vevők számát. A kültéri eseményeken legtöbben negyvenen vehetnek részt egyszerre - írja az MTI.

  A helyi válságstáb már a montenegrói főváros vesztegzár alá helyezését is fontolgatja.  

  Szerbiában országszerte mától kizárólag maszkban lehet bevásárolni. A boltok, gyógyszertárak, autóbusz-állomások és egyéb hasonló helyek előtt várakozóknak is kötelező maszkot viselni, és a rendelet kiskorúakra is vonatkozik - olvasható a vajdasági Pannon RTV hírében.

  A szomszédos országban sorra mondják le a fesztiválokat, renezvényeket is, hiszen az új rendelet szerint tilos a 10 főnél tömegesebb gyülekezés nyílt és zárt térben egyaránt.

  Új törvényekkel mentenék a turizmust

  Koszovóból sem érkeznek jó hírek, itt az elmúlt 24 órában 132 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba és eddig 118-an haltak bele a vírus szövődményeibe. A helyiek új törvényjavaslatokat fogadtak el, amelyek célja egyebek mellett a 2020-as és 2021-es évben az idegenforgalmi szektor életben tartása.

  Észak-Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában is egyre több a beteg. Előbbiben minden tizedik tesztelt eredménye pozitív lett. 

  A horvátok jó hírekről számolnak be

  A HrTurizam arról ír, hogy egyre több turista érkezik Horvátországba, akik közül a legtöbben Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj i Poreč üdülőhelyeit választják.

  A tengerparti országban jelenleg mintegy 550 ezer turista tartózkodik, akik közül 460 ezer külföldről érkezett, főleg német, szlovén és cseh vendégek foglalnak szállást. A hónap második felében a jelenleginél is több beutazóra számítanak az előzetes szállásfoglalások alapján.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek