Svédországban radioaktív részecskéket észleltek

A nukleáris kísérleteket tiltó egyezmény betartását ellenőrző nemzetközi szervezet, a CTBTO jelentette a múlt héten, hogy egyik svéd állomásán szokatlan, ám ártalmatlan radioaktív részecskéket talált: cézium-134-at, cézium- 137-et és ruténium-103-at - adja hírül a reuters.com.

Mérőállomás SvédországbanForrás: The Official CTBTO Photostream/commons.wikimedia.org

Az izotópok "valószínűleg maghasadás termékei, melyek minden bizonnyal polgári forrásból származnak" - közölték, és egy térképet is mellékeltek Twitter-bejegyzésükben, amelyen feltüntették, honnan származhatott az anyag. Forrásként a balti és skandináv országok egy részét, valamint Nyugat-Oroszországot jelölték meg.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov azt nyilatkozta, nem Oroszország a sugárzás forrása, és a Rosenergoatom közleményt adott ki arról, hogy két északnyugati erőműve, a Leningrad és Kola is megszokottan működik, a sugárzási szint nem változott.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megkérdezte az egyes országokat, hogy észlelték-e az izotópokat, illetve társult-e ehhez valamilyen esemény. A finn nukleáris biztonsági hatóság (STUK) kis mennyiségű részecskét talált a déli partján gyűjtött mintákban. De mint mondták, a koncentráció elég alacsony volt ahhoz, hogy „atomreaktorok normál működéséből vagy karbantartásából származhassanak a részecskék. Jan Johansson, a svéd Sugárvédelmi Biztonsági Hatóság szakértője szerint is rendkívül alacsony volt a részecskeszám, és sokkal alacsonyabb annál, mint amit 2011-ben, a fukushimai baleset után tapasztaltak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek