Turistákat menekítenek egy fjord fogságából Új-Zélandon

Csaknem 200 turista ragadt kedden Új-Zéland déli szigetén, a Milford Sound nevű fjordban, egy nemzeti park területén, mert az odavezető egyetlen utat a viharos esők annyira megrongálták, hogy járhatatlanná vált. A terület 120 kilométerre fekszik a legközelebbi várostól, Te Anautól – írja az MTI.

Nem véletlenül a Milford Sound a szigetország legnépszerűbb turisztikai látványosságaForrás: Szilas/Wikipedia

Harmincegy túrázó rekedt egy menedékházban, ahova a földcsuszamlást követően kényszerültek. Egyesek könnyebben megsérültek. A déli sziget katasztrófavédelmének közleménye szerint a hatóságoknak meg kell osztaniuk erőiket, mert a régióban többen kerülhettek hasonló helyzetbe.

Várhatóan szerdán menekítik ki a területen ragadt 195 turistát, valamint a mintegy 200 szálloda személyzetét.

A területre vezető utat egyébként egy hétre lezárták, mert annyira megrongálódott. Az embereket légi úton szállítják majd el. A turisták azért kerültek szorult helyzetbe, mert a területen 60 óra alatt 1000 milliméternyi eső esett, csak kedd reggel 600 milliméternyi. A helyi meteorológiai intézet képviselője a Radio New Zealand rádióállomásnak azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb időjárási szakértőket is meglepte a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.

A fjord a szigetország legkedveltebb turista látványossága. A Milford Sound fjord hatalmas hegycsúcsairól és vízeséseiről híres. Az intézet előrejelzése szerint további esők várhatók, amelyek következtében a folyók kiléphetnek medrükből. Az áradás utakat zárhat el és elszigetelhet egyes közösségeket a külvilágtól.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek