Isztria városait elöntötte a tenger, hatalmas vihar volt a tengerparton

  Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig a horvát tengerparton kedden és szerdán; a tenger elöntötte az Isztriai városokat, Dalmáciában pedig komoly károkat okozott a viharos erejű szél.

  A tengerparton ráadásul óriási hullámok tomboltak - tudtuk meg a horvátországi Index híréből.

  A kép illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Наталья Коллегова

  A viharos időjárás alatt rekordok is születtek: a tenger 1955 óta nem ért ilyen magasra, mint az elmúlt napokban, Dubrovnik közelében ugyanis rekordmagasságú, 10,87 méteres hullámot mértek.

  Isztriában az éjjel a tűzoltók ötven helyen dolgoztak a kárfelszámoláson. Az erős szél fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Reggelre az esőzés következtében megáradtak a folyók, fennakadásokat okozva a közlekedésben.

  Dalmáciában továbbra is a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben. Splitben pedig elöntötte az utcákat a tenger, még a Diocletianus palota pincéi is megteltek vízzel.

  Sibeniken orkánerejű szélvihar tombolt. A helyi szélerőművek 2014-es üzembe helyezése óta nem mértek ilyen erős széllökéseket - a szél sebessége meghaladta a 187 kilométer per órát - írja az MTI.

  Ez a forgatókönyv pedig a szakértők szerint csak egy kis ízelítő abból, ami az itt élőkre vár az elkövetkező években.

  Azt már tudjuk, hogy a klímaváltozás nem hat pozitívan a tenger mozgásaira sem, egyre több lesz a szélsőséges időjárás. Horvátországban a napokban több helyen árvízzel is küszködtek, amelynek fő okozója a jól ismert Jugo szél volt - áll a horvát sajtó hírében. A vihar után a legtöbb tengerparti helyen normalizálódott a helyzet.

  Szlovéniában is tombolt az időjárás

  Dél-nyugat Szlovéniában a tengerparti Piran, Izola és Koper városát is elöntötte a víz a heves esőzések és ciklonok hatására. Izola egyes részein 60 centiméter magasan állt a víz.

  A szlovén Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint a tengerszint a térségben 60 éve nem volt ilyen magas. Ehhez hozzájárult a telihold hatása és a déli szél nyomása is - hangsúlyozták.

  A tengerszint magassága a koperi árapályszintmérő adatai szerint kedd este elérte a 373 centimétert, ami 1961 óta a második legmagasabb szint. 1969-ben 394 centiméteres tengerszint magasságot jegyeztek - áll az MTI hírében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!