Autóba rejtett pokolgép okozta a robbanást a kairói Nílus-rakparton

Egy robbanószerekkel megpakolt autó okozta a kairói onkológiai intézet közelében hétfőre virradóra történt robbanást – írja az MTI az egyiptomi belügyminisztérium hétfő délutáni közleménye alapján. Legutóbbi jelentések szerint a detonációnak 20 halálos áldozata van.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mohamed El Raai

Az egyiptomi belügyminisztérium hétfő délután közölte: az előzetes vizsgálatok eredménye szerint egy helyi militáns csoport, a Haszm állt a robbantás mögött. Ezt megelőzően az egyiptomi hatóságok nem közöltek olyan információt, amely szerint terrorista cselekményről lett volna szó.

Hétfőre virradóra erőteljes robbanás rázta meg Kairó belvárosát. Az eset a Nílus-rakparton, az egyiptomi onkológiai intézet előtt történt. Egy forgalommal szemben haladó autó összeütközött három másikkal, az ütközés pedig nagy erejű robbanást váltott ki. A belügyminisztérium közölte: az előzetes vizsgálatok szerint az autóban robbanószerek voltak elhelyezve, amelyek az ütközés következtében robbantak fel. A tárca hozzátette továbbá: úgy vélik, hogy az autót "terrorcselekmény elkövetésére" szállították a helyszínre, a járművet a Haszm szerelte fel robbanóanyagokkal.

Az egyiptomi egészségügyi és a belügyminisztérium közlése szerint a robbantásban 20 ember vesztette életét és további 47-en megsérültek.Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök terrortámadásnak minősítette az esetet. A detonáció kárt okozott az onkológiai intézet épületében is, a tűz miatt ki kellett üríteni az egészségügyi létesítmény egy részét.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mohamed El Raai

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik helyi szemtanú arról számolt be, hogy a robbanás helyszínén összeégett holttestek voltak, amelyek láttán nehéz elhinni, hogy pusztán egy autós ütközés történt. "Rendkívül hangos robbanást lehetett hallani. (...) Az autók bizonyára robbanószerekkel voltak telerakva" - mondta egy szemtanú. Egy másik, neve elhallgatását kérő szemtanú pedig arról számolt be, hogy az egyik autó sofőrje elmenekült, mielőtt bekövetkezett volna a robbanás.

A Haszm, amelyet a Muszlim Testvériség katonai szárnyának tartanak, a szervezet ifjúsági tagozatából nőtt ki, és Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök elleni 2013-as, erőszakkal feloszlatott ülősztrájkok idején lépett színre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek