Idegenforgalmi adóval sújtaná az ottalvókat Edinburgh

Nemrég írtunk róla, hogy Velence városa megelégelte a turistaáradatot és adót fog kivetni azokra, akik csak beugranak a csatornák városába, és nem alszanak ott egy éjszakát. A Financial Times cikke szerint a skót főváros, Edinburgh is hasonlón töri a fejét, picit a feje tetejére állítva.

Miután a skót kormányzat elfogadta a költségvetést, abban nyitva hagyott egy olyan opciót, hogy egyes települések kivethetnek illetéket a csak gyorsan körülnéző turisták hadai ellen. A városi tanács pedig Nagy-Britanniában először várhatóan élni is fog e lehetőséggel, sőt akár dominószerűen beindulhat ez a folyamat az egész országban. Bath, York és Liverpool is kacérkodik ilyesmivel.

Edinburgh történelmi óvárosának látképe, háttérben a zölden megvilágított várralForrás: Flickr.com

Olaszországgal ellentétben azonban a turisztikai szektor nem örül a lehetséges új adónak, ami szerintük elveheti Skócia versenyképességét, ráadásul az áfa is eleve magas. Adam McVey, az egyik városi tanácsnok szerint a mesterterv az lenne, hogy lefoglalt szobánként 2 fontot (kb. 730 forintot) kéne fizetni a látogatóknak. Ebből 12-15 millió font (kb. 4,4-5,5 milliárd forint) bevétele lenne a városnak, amit eléggé leterhel a turisták özöne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek