Kitört az Etna, lezárták a cataniai repülőteret

  Kitört az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója. Vastag hamuoszlop gomolyog a hegyből, a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret.

  Hétfő reggel mintegy 130 földmozgást észleltek a vulkánnál - közölte az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), a legnagyobb 4-es erősségű volt. Nem érkeztek jelentések sérültekről. A túrázókat az 1900 méternél magasabb helyekről biztonsági okokból evakuálták - közölte egy menedékház tulajdonosa.

  A 3330 méter magas tűzhányó évente többször is látványosan működésbe léphet, lávát okádva és hamut eregetve a földközi-tengeri sziget fölött. A tűzhányó legutóbbi súlyos kitörése 1992-ben volt.
  "A mostani kitörés az Etna oldalán történt, tíz év óta ez az első oldalirányba történt kitörés, de nem tűnik veszélyesnek" - mondta Boris Behncje vulkanológus, az INGV munkatársa.

  A szakértő szerint a délutáni órákban mérséklődtek a földmozgások és a hamukitörés, feltehetően a lávafolyam is, de azt a hamutól nem lehetett látni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!