Kitört az Etna, lezárták a cataniai repülőteret

Kitört az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója. Vastag hamuoszlop gomolyog a hegyből, a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret.

Hétfő reggel mintegy 130 földmozgást észleltek a vulkánnál - közölte az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), a legnagyobb 4-es erősségű volt. Nem érkeztek jelentések sérültekről. A túrázókat az 1900 méternél magasabb helyekről biztonsági okokból evakuálták - közölte egy menedékház tulajdonosa.

A 3330 méter magas tűzhányó évente többször is látványosan működésbe léphet, lávát okádva és hamut eregetve a földközi-tengeri sziget fölött. A tűzhányó legutóbbi súlyos kitörése 1992-ben volt.
"A mostani kitörés az Etna oldalán történt, tíz év óta ez az első oldalirányba történt kitörés, de nem tűnik veszélyesnek" - mondta Boris Behncje vulkanológus, az INGV munkatársa.

A szakértő szerint a délutáni órákban mérséklődtek a földmozgások és a hamukitörés, feltehetően a lávafolyam is, de azt a hamutól nem lehetett látni.

Ezek is érdekelhetnek