Kitört a vulkán Hawaii szigetén

Május 3-án, csütörtökön délután kitört a Kilauea tűzhányó Hawaii szigetén, miután 5-ös erősségű földrengés rázta meg a csendes-óceáni szigetet. A földmozgás nyomán részlegesen beomlott a kürtő és új repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki a térség lakott Leilani körzetében is - írja az MTI.

Forrás: AFP/Janice Wei

Korábban ugyanis csak a vulkán közvetlen szomszédságában élőket szólították fel távozásra, most azonban Leilani körzet teljes lakosságát, mintegy tízezer embert figyelmeztettek arra, hogy vonuljanak óvóhelyre. Az amerikai földtani intézet (USGS) szakértői arra számítanak, hogy a több mint 30 éve folyamatosan aktív Kilauea lejtőjét újabb lávafolyam lepheti el, és további repedések keletkezhetnek.

A helyi polgári védelem lezárta az érintett területet, turisták sem utazhatnak a szigetre - írja a Reuters. Az alábbi videót néhány perccel a vulkán kitörése után készítette egy helyi lakos az egyik lezárt úton, amelynek végén jól látható, ahogyan a repedésekből mintegy hat méteres magasságba lövell a vörösen izzó, fortyogó láva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek