Evakuálják Dél-Kalifornia partvidékét a várható hóvihar miatt

Evakuálást rendeltek el az amerikai hatóságok Kalifornia déli részének partvidékén a péntekre várható heves téli vihar miatt. Idén ez már a második kiürítési terv, január elején árvíz és földcsuszamlások miatt volt rá szükség ugyanebben a térségben - írja az MTI. Az észak-kaliforniai hegyekben már nagy mennyiségű hó esett, illetve egyes helyeken egyenletesen esik az eső.

A dél-kaliforniai partokon a hatósági megbízottak ajtóról ajtóra járva szólították fel a lakosokat, hogy ideiglenesen költözzenek biztonságos helyre. Mintegy 30 ezer lakost érint az intézkedés Santa Barbara megye alacsony hegyekkel tarkított partvidékén, a hegyek egy jó részét három nagy erdőtűz letarolta az elmúlt másfél évben. Bill Brown megyei seriff szerint a meteorológusok nem tudták pontosan előre jelezni, hogy mennyire intenzív lesz a közelgő vihar, de megítélésük szerint "veszélyben lesz az emberi élet, az ingatlanok és a legfontosabb közszolgáltatások folyamatossága".

A kiürítés elrendelése után az Uber és a Lyft taxicégek felajánlották, hogy ingyen szállítják a lakosokat a menedékhelyekre. A hatóságok nem tudják, hány lakos tett eleget a felszólításnak, de - mint mondták - nem kényszeríthetik őket otthonuk elhagyására. Továbbra is érvényben van a figyelmeztetés hóviharra a megyétől északra elterülő Sierra Nevada hegység egyes részein, ahol a csúcsokon a széllökések erőssége elérheti a 200 kilométert is óránként, a völgyekben pedig a 95 kilométert. Több mint másfél méter vastag hóra lehet számítani a Tahoe-tó környékén a hegységben. A hatóságok lavinaveszélyére is figyelmeztettek a lakott területektől távol.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek