Több síparadicsomot lezártak az Alpokban lavinaveszély miatt

Az Alpokban közel húsz éve nem volt ilyen nagy a veszélye annak, hogy több síparadicsomot is maga alá temet a hó. Több város nem fogad látogatókat, és a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben.

Mint korábban megírtuk, a közelmúltban a svájci Zermatt városát elvágta a hó a külvilágtól, de ugyanez a helyzet az ausztriai St. Antonnal is. Zermattot azóta egyszer már kiszabadították, aztán a múlt hétvégén ismét jött a hó és vele a blokád: a vonatok nem járnak, helikopterrel 500 embert vittek ki a városból, de további 9 ezer turista vár a sorsára. Davosban, ahol kedden kezdődött a Világgazdasági Fórum, rekordmennyiségű hó esett, és néhány nagyobb veszélynek kitett házból evakuálták a bent tartózkodókat.

Forrás: Flickr.com

Tirol nyugati részein körülbelül egy méter hó esett nemrégiben, itt harminc út és hágó vált használhatatlanná – a külvilágtól St. Anton egyes részeit és Ischgl várost is elzárta. A lavinaveszély 5-ös, azaz legmagasabb fokozatú.

Hasonló helyzet legutóbb 1999-ben állt elő, amit azóta is "lavinatélként" emlegetnek. Ekkor a svájci Valais várost sújtó lavina 12 ember életét vette el, majd két nappal később Ausztriában harminc áldozata volt a lavinának. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek