Kitörni készülő vulkán miatt egy teljes szigetet kiürítenek Vanuatun

Kitörni készülő vulkán miatt egy teljes szigetet kiürítenek Vanuatun

Egy teljes sziget kiürítését rendelte el a vanuatui kormány a kitörni készülő Manaro vulkán miatt - írja az MTI a csendes-óceáni szigetország vezetésének csütörtöki bejelentése alapján.

A nagyjából 400 négyzetkilométeres Ambae szigetén körülbelül 11 ezer ember él, többségük eddig a sziget más részein keresett menedéket a háborgó tűzhányó elől. Hilaire Bule kormányszóvivő szerint a kormány úgy döntött, nem teheti kockára a szigeten lévők életét, ezért rendelték el a teljes kitelepítést, amely várhatóan egy hétig tart.

A Manaro vulkán aktivitása egyre erősebb lett az elmúlt egy hét folyamán. Vanuatu kormánya a hét elején hirdetett szükségállapotot a fenyegető vulkánkitörés miatt. Az új-zélandi légierő felderítő repülőgépe kedden azt jelentette, hogy hatalmas füstoszlop emelkedik a magasba a vulkán kráteréből, és a kürtő hatalmas sziklákat repít a levegőbe.

A szigetlakók egy része már önként elhagyta Ambaét. Ők most arra várnak, hogy kiderüljön, lesz-e kitörés, vagy a tűzhányó ismét elcsendesül. Tisztviselők szerint megjósolhatatlan, hogy mi fog történni. Ambaén legutóbb 2005-ben volt vulkánkitörés. Akkor több mint 3 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, de kötelező kitelepítést nem rendeltek el. Vanuatu az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív tűzhányó. A 65 lakott szigetből álló országban is mintegy féltucat aktív vulkán található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek