Nem biztos, hogy kilátszott volna egy dínó talpa alól

 Északnyugat-Ausztráliában sosem látott méretű dínólábnyomot fedeztek fel – írja a Popular Science.

A Goolarabooloo törzs mindig is tudott a létezésükről, a fosszíliák és lábnyomok folklórjuk fontos részét képezték. 2008-ban, amikor az ausztrál kormány földgázfeldolgozó-telepet akart itt létrehozni, elárulták, mi található itt a térségben. A helyszínre érkező kutatók azt tudták meg, hogy a lábnyomok többsége csak apálykor kerül a felszínre, így a mostani felfedezéshez kellett némi bátorság is: sósvízi krokodilok és cápák egyaránt nehezítették a munkájukat a partmenti, sekély vizekben.

A kutatókat segítő helyi Richard Hunter, kezében egy negyven centiméteres mérőrúddal Fotó: Damian Kelly / University of Queensland/EPAForrás: Travelo

 Az Ausztrália Jurassic-parkjának is nevezett térségben azóta is folyamatosan folynak kutatások. Most egy akkora megkövült lábnyomot találtak a kutatók, mely magasan veri a korábbi csúcstartót: összesen százhetvenöt centiméter hosszú. A korábbi rekordert tavaly júliusban fedezték fel Bolíviában: a maga száztizenöt centiméterével már az is impozánsnak számított.

A Dampier-félszigeten összesen huszonkét hasonló lelet került elő, és egyesek közül száznegyvenmillió éves kövületben találhatók. Ez a hatalmas lábnyom ráadásul egy növényevő dinoszaurusz lenyomata. A kutatók elmondása szerint ezen a partvidéken élénk dínó-élet zajlott bő százmillió évvel ezelőtt, olyan változatos élővilággal, mint ma a Serengeti nemzeti parkban, Afrikában. Ez a sauropodák családjába tartozó állat, aki a rekordnagyságú lábnyomot hagyta maga után, körülbelül harmincöt méter hosszúságú lehetett.

Vegyék elő a nagyítót: a bal alsó sarokban az ember Fotó: By I, Dinoguy2, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2529454 / WikipediaForrás: Travelo

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Még több dinó bukkan fel az idén Veszprémben - 2017.04.12.
Az újranyitást követően összesen ötven életnagyságú dinószobor várja majd a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek