Kínában minden külfölditől ujjlenyomatot vesznek

Kínában minden külfölditől ujjlenyomatot vesznek

 

Ettől a héttől kezdve a kínai hatóságok elkezdenek ujjlenyomatot venni szinte minden külföldi állampolgártól, aki belép az országba - írja az MTI a pekingi közbiztonsági minisztérium csütörtöki közleménye alapján.

Az új szabály minden 14 és 70 év közötti külföldire vonatkozik. Csak azoktól nem vesznek ujjlenyomatot, akik diplomata útlevéllel érkeznek, vagy akik államközi szerződés alapján mentesülnek ez alól. A tárca közlése szerint az új rendszer először a Hongkonggal határos Sencsen repülőterén kezd majd működni, de folyamatosan kiterjesztik az ország összes határátkelőjére.

A minisztérium a belépők hatékonyabb szűrését reméli az intézkedéstől, és arra hivatkozik, hogy az ujjlenyomat-vétel világszerte bevett gyakorlat; hasonló intézkedéseket alkalmaz a többi között az Egyesült Államok és Japán is.

Tavaly 76 millió külföldi lépte át a kínai határt, többnyire Dél-Koreából, Japánból, az Egyesült Államokból és Oroszországból. A legtöbb külföldi számára vízum kell a beutazáshoz, de az ezzel kapcsolatos előírásokat a turizmus fellendítése érdekében több területen enyhítették az elmúlt időszakban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek