A Thaiföldre utazókat figyelmezteti a külügy

A Thaiföldre utazókat figyelmezteti a külügy

A hétvégére a folyamatos esőzések miatt újra felerősödtek az áradások Thaiföld déli részén, ami a frekventált turisztikai központokat is érinti. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján azt írják: jelenleg nyolc tartományban adtak ki a hatóságok figyelmeztetést a rekordmértékű esőzés miatt. Ko Samui és Ko Phangan szigeteken több helyen lezárták az utakat, határozatlan időre törölték a szárazföldi tömegközlekedési járatokat, és a turisták nem tudják elhagyni szálláshelyeiket.

A hatóságok türelemre kérik az érintett területeken tartózkodó turistákat, előreláthatóan néhány napon belül csökken az eső mennyisége, és ismét megkezdődik az áradás levonulása, az előrejelzések szerint később azonban megint jelentős csapadékra lehet számítani.Közölték: a Ko Samui repülőtér hivatalos tájékoztatása alapján a repülőtér működik. Egyes légitársaságok viszont törölték vagy elhalasztották az ide érkező vagy innen induló járataikat. A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy az ott tartózkodók járatukról érdeklődjenek a 24 órán keresztül hívható 1771-es számon elérhető információs vonalon.

Azt is írták, hogy a Nakhon Si Thammarat-i repülőteret átmenetileg lezárták, az elkövetkezendő napokban biztosan nem indít és nem fogad járatokat. A vasúti közlekedést Chumphontól délre ismét felfüggesztették. A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint ilyen rendkívüli időjárás két évtizede nem volt a régióban, és ennek oka nem a szezonális monszun - tájékoztatott a KKM.

Chatchai Promlert, a helyi katasztrófavédelem vezetője hétfőn azt mondta: az ítéletidő eddig 21 emberéletet követelt, és hatalmas károkat okozott; az év eleje óta tartó, özönvízszerű esőzések több mint 200 utat és 59 hidat tettek használhatatlanná, valamint megrongáltak 330 ezer házat, amelyek összesen csaknem egymillió embernek adtak otthont.

"Krabin sokat javult a helyzet mára. Viszont a szél még erős, ezért a hajók nem járnak, még a Railay taxi hajó sem. Ezért sem szoktam szállásnak a Railay beachet javasolni, mert nincs szárazföldi összeköttetése, így ilyenkor ott se ki, se be" - ezt Bangkok Charlie, a Thaiföldön élő idegenvezető és egyben a Thai blog szerzője, posztolta hétfő reggel Facebook-oldalára.

Ezek is érdekelhetnek