Minden az olasz ételekről szól majd november utolsó hetében Budapesten és Szegeden

Minden az olasz ételekről szól majd november utolsó hetében Budapesten és Szegeden

Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet, a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont, írja az MTI.

A nagyszabású eseménysorozat célja az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása a világszerte jelenlévő olasz intézmények, séfek, minőségi olasz éttermek, az Olasz Gasztronómiai Akadémia, táplálkozástudományi szakértők részvételével – mondta el a világhét pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Pierluigi Simonetti, Olaszország budapesti nagykövetségének tanácsosa.

Mindenki kedvence: a pizza (képünk a római Trastevere-negyed egyik pizzériájában készült)Fotó: mimi / Travelo

 Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója hozzátette: Magyarországon is gazdag, főzőbemutatókat és kóstolókat, ágazati vállalkozói találkozókat, konferenciákat, gasztronómiával kapcsolatos filmek és dokumentumfilmek vetítését magában foglaló program kíséri a kezdeményezést.

Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia budapesti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz konyha nem homogén egység, inkább a sokszor igen különböző jellegű regionális konyhák összessége. Az olasz gasztronómia magyarországi helyzetéről szólva a szakember elmondta: az utóbbi években a magyarországi olasz éttermek rendkívül sokat fejlődtek. Eközben a magyar közönség is egyre jobban és mélyebben megismeri az olasz termékeket és gasztronómiát, ezzel összefüggésben csökkenőben van az "álolasz" vendéglátóhelyek száma – számolt be.

Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke hozzátette: a kamara évente ellenőrzi a valódi olasz élelmiszereket felhasználó éttermeket, melyek számára kiadja az Ospitalita italiana minősítést.

Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti ügynökségének igazgatója emlékeztetett arra, hogy Európában Olaszország rendelkezik a legtöbb eredetvédett élelmiszerrel.

Marco Bulf kiemelte az Olasz Kultúrintézet november 24-i programját, melynek során olasz gasztronómiai szakértők és budapesti olasz éttermek tulajdonosai tartanak előadást, majd olasz bor- és élelmiszeripari cégek vezetői találkoznak jelenlegi és jövőbeli magyar partnereikkel.

November 26-án a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Az olasz földektől a magyar asztalokig címmel rendez egész napos programsorozatot az Olasz Kultúrintézetben.

A világhét részletes magyarországi programja ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetnek