Erdőtűz pusztít a turisták körében népszerű spanyol Costa Blanca térségében

Erdőtűz pusztít a turisták körében népszerű spanyol Costa Blanca térségében

Erdőtűz miatt mintegy ezer embert kellett kitelepíteni hétfőn Spanyolország délkeleti részén, Jávea és Benitachell település között több lakóövezetből – írja az MTI.

A turisták által kedvelt Costa Blanca térségében tomboló tűz a valenciai önkormányzat adatai szerint eddig több mint 300 hektáron pusztít. Mivel a tűznek több, egymástól viszonylag nagy távolságra lévő fókuszpontja is van, a rendőrség szándékos gyújtogatásra gyanakszik.

Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a kelet-spanyolországi Benitachellben pusztító erdőtűz lángjaitFotó: Morell / MTI / EPA

A lángok lakott területeket veszélyeztetnek, ezért rendelték el a kitelepítést. Az embereknek iskolákban rendeztek be ideiglenes szállást, de sokan mentek rokonokhoz, barátokhoz. José Chulvi, Jávea polgármestere a spanyol közszolgálati televíziónak elmondta: a környékről sokan ajánlották fel, hogy befogadják azokat, akiknek a tűz miatt el kellett hagyniuk otthonukat. Az erdőtüzet egyelőre nem sikerült megfékezni, az oltásban csaknem 400-an vesznek részt, de a feladatot nehezíti a nagy meleg és az erős szél is.

Spanyolországban az évnek ebben a szakában gyakoriak az erdőtüzek. Idén, az év első hét hónapjában összesen 16 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, jóval kevesebb mint tavaly, amikor július végéig több mint 52 ezernyi zöldterületet tarolt le a tűz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek