Az olaszok tényleg megrendezik a Monty Python bújócska bajnokságát

Az olaszok tényleg megrendezik a Monty Python bújócska bajnokságát

Emlékeznek még a Monty Python legendás bújócska olimpiájára? Hol máshol, mint Olaszországban tényleg megrendezik a nagy viadalt. Észak-Olaszországban, Bergamo közelében található Consonno szellemvárosa, ahol szeptember első hétvégéjén tartják meg a Nascondino World Championship, vagyis a Bújócska Világbajnokság varázslatos eseményét. Összesen 64 csapat fog összecsapni egymással – áll a Quartz cikkében.

 A világbajnokság elnevezés egyébként inkább a vágyakat tükrözi: csak olasz résztvevői vannak a versenynek. De a szervezők örülnének annak, ha globális szintre emelhetnék a játékot, sőt, azzal is kacérkodnak, hogy egy nap olimpia sportággá váljon.

De hogy is vált Consonno szellemvárossá? Mario Bagno gróf, aki ingatlanfejlesztőként tevékenykedett, meggyőzte 1968-ban a hajdani kisváros lakóit, hogy lerombolja korábbi házaikat, és felépíti helyébe az olasz Las Vegast, amely fejlődést és pénzesőt hoz majd. Az eklektikus épületekből álló komplexum végül egy partizós úti céllá nőtte ki magát, és nyolc évig fogadta a látogatókat. Azonban egy 1976-os földcsuszamlás elvágta a várost a külvilágtól. Az üzlet befuccsolt, és minden próbálkozás ellenére a város rövid idő alatt lakatlanná vált.

A helyi CTRL magazin kezdeményezésére rendezték meg az első bújócskaversenyt 2010-ben, népszerűsége azóta is töretlen. A tavalyi versenyről készült összefoglaló videó elég jól szemlélteti, hogy milyen jó hangulat lehet a bajnokságon:

 A szabályok egyébként viszonylag egyszerűek. Egy-egy csapat öt főből áll, akik 126 euró fejében szállhatnak be a kétnapos versenybe. A csapatokat négy csoportra osztják, és egy ember csoportonként elbújik, míg egy semleges keresőcsapat leszámol 60 másodpercet. Ezt követően a résztvevőknek 10 percük van arra, hogy rejtekükből elbújva megrohamozzák és megérintsék a játék helyszínéül szolgáló mező közepén elhelyezett matracot. A lényeg, hogy előbb landoljanak a matracon, mint a keresőcsapat. Ez megy két napig, majd a második nap végén hirdetnek győztest. A részleteknek a verseny oldalán járhatnak utána, sajnos csak olasz nyelven.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek