Újra üzemel a terrortámadás után az isztambuli Atatürk repülőtér

  A kedd esti öngyilkos merényletek következtében lezárt isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér szerdán helyi idő szerint hajnali 2 óra 20 perckor újra kinyitott, és a korábbi rend szerint üzemel.

  Öngyilkos merénylők támadásában többtucatnyi ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén. A török miniszterelnök szerint az első jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet állhat az Atatürk repülőtéren elkövetett lövöldözés és robbantások mögött, amelyeknek a legfrissebb jelentések szerint 36 halálos és 147 sebesült áldozatuk van, írja az MTI.

  Binali Yildirim kormányfő a repülőtéren tartott szerda hajnali sajtótájékoztatóján elmondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Velük együtt 39-en haltak meg.

  Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak - akik állítólag taxival érkeztek a helyszínre - előbb kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat.

  Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt. A hivatalos közlések szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is. Szaúd-arábiai diplomáciai források szerint két sebesült szaúdi állampolgár.

  Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

  Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.

  Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője. Hajnalban újra kinyitott, és a legtöbb járat menetrend szerint elindul, illetve fogadják ott.

  Az amerikai szövetségi légügyi hatóság első reakciójában töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később fel is oldotta a repülési tilalmat.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Terrortámadás Manchesterben: tizenkilencen meghaltak 
  Az amerikai tinisztár koncertjének végén robbant bomba a Manchester Arenában.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!