16 éve eltűnt hegymászók holttestét találták meg

Olvadó gleccserben találták meg két 16 éve eltűnt hegymászó, Alex Lowe és David Bridges holttestét a Himaláján.

A részben kiolvadt maradványokat két hegymászó találta meg, akik a 8013 méter magas tibeti Sisapangmáról ereszkedtek le, számolt be az MTI. A két tetem azonosításában a világhírű amerikai hegymászó, Conrad Anker segítségét kérték, neki írták le, hogy a holttesteken milyen öltözéket és hátizsákokat találtak. Conrad Anker a felszerelés alapján arra következtetett, hogy két 1999-ben eltűnt társa, Alex Lowe és David Bridges maradványai kerültek elő.

A 8013 méteres óriás a háttérbenFotó: Ramona Chapman / Getty Images

 Conrad Anker 1999 októberében együtt mászott Alex Lowe-val és David Brigdes operatőrrel, de sikerült túlélnie a lavinát, amely az expedíció két tagjának halálát okozta.

"Hálásak vagyunk, hogy megtalálták Alexet és Davidet" - mondta Jenni Lowe-Anker, Alex Lowe özvegye, aki 2001-ben feleségül ment Conrad Ankerhez, Montanában élnek és együtt működtetik az Alex Lowe Jótékonysági Alapítványt.

Conrad Anker elmondta, hogy számára megnyugvást, a tragédia lezárását jelentette, hogy eltűnt társait megtalálták. Ugyan fotókat nem látott róluk, mégis biztos abban, hogy ők kerültek elő.

"Közel feküdtek egymáshoz, North Face hátizsákjuk volt, egyiküké kék, a másiké piros, sárga Koflach bakancsot viseltek, amit senki más nem akkor a hegyen" - emlékezett vissza Anker.

Tizenhat éve Lowe, Anker, Bridges és társai a világ 14. legmagasabb csúcsára, a Sisapangmára másztak fel, majd onnan síelve ereszkedtek le. Nagyjából 5700 méter magasságban voltak, amikor észrevették, hogy mintegy 1800 méterrel felettük hatalmas hótömb indult el lefelé.

Ezek is érdekelhetnek