Hatalmas vasutassztrájk Belgiumban

Kétnapos vasutassztrájk kezdődött kedd este Belgiumban, az akció a nemzetközi közlekedést is érinti.

Az este 10 órakor kezdődött 48 órás munkabeszüntetés várhatóan komoly zavarokat fog okozni a belga és a nemzetközi vasúti közlekedésben egyaránt - írja az MTI.

A sztrájk a nagy sebességű nemzetközi járatokat is érinti, törölték szinte az összes Belgiumon áthaladó járatát az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressznek és a belga fővárost Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal, valamint Kölnnel összekötő Eurostarnak. A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton az Eurostar London-Brüsszel járatai csak a brit főváros és a franciaországi Lille között járnak majd szerdán és csütörtökön.

A belga vasúti dolgozók részleges munkabeszüntetésének az oka a vasutas-szakszervezetek és az SNCB állami vasúttársaság közötti vita. A konfliktus középpontjában az SNCB tervezett 20 százalékos kiadáscsökkentése áll, amely a szakszervezetek szerint hatezer dolgozó elbocsátásával és a hatnapos munkahét bevezetésével járna.

A Vallóniában működő szakszervezetek általános sztrájkra szólították fel a vasutasokat, és bár a flamand szakszervezeti vezetők ezt ellenzik, a dolgozók ettől függetlenül Flandriában is sztrájkolnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek