Megbénította Tajvan déli részét a szupertájfun

A 23 millió lakosú ország déli részén néhány oktatási intézmény bezárt, a vonatközlekedést részlegesen leállították, és több repülőjáratot is töröltek.

Elérte Tajvant a Meranti szupertájfun, és szinte teljesen megbénította a mindennapi életet az ország déli részén. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy 117 666 háztartás maradt áram nélkül szerdán, és százakat kellett biztonságba helyezni a Saffir-Simpson-féle skálán a legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó trópusi vihar elől. A Merantit kísérő széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 216 kilométert.

A 23 millió lakosú ország déli részén néhány oktatási intézmény bezárt, a vonatközlekedést részlegesen leállították, és több repülőjáratot is töröltek. Bár Tajvanon gyakoriak a tájfunok, a hatóságok a szokásosnál nagyobb aggodalommal tekintenek a Merantira, amely meteorológusok szerint az idei év eddigi legkomolyabb vihara. A tájfun valószínűleg csütörtök hajnalban vonul tovább a szigetországból Kína felé. Peking napok óta újabb és újabb figyelmeztetéseket ad ki a szélsőséges időjárás miatt, amely idén nyáron már több száz kínai életét követelte.

 

Fotó: Richie Tongo / MTI / EPA

Tajvant júliusban a Nepartak szupertájfun is érintette, akkor három ember meghalt, több százan megsérültek, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat az ország déli részén. 2009-ben a Morakot nevű trópusi vihar okozott hatalmas pusztítást az ázsiai országban, az ítéletidő 700 ember életét követelte és 3 milliárd dolláros (több mint 800 milliárd forintos) kárt okozott Tajvannak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek