Fokozott ellenőrzésre számíthatunk a határokon és a repülőtereken

Európa-szerte biztonsági óvintézkedéseket vezettek be a péntek éjszakai párizsi merényletsorozat hatására. A Franciaországgal szomszédos Belgiumban és Olaszországban többek között fokozták a határellenőrzést, míg másutt "láthatatlan" biztonsági lépéseket tettek.

BELGIUMBAN a francia határon fokozták az útlevelek és járművek ellenőrzését, továbbá országszerte megerősítették a nyilvános rendezvények védelmét és megemelték a rendőri készültséget, írja az MTI. A belga királyság a terrorizmus által egyik legjobban fenyegetett európai ország. A nagyszabású rendezvények védelmére a jövőben akár a hadsereget is bevethetik. A terrorfenyegetettség szintjét azonban egyelőre nem emelik az országban.

OLASZORSZÁGBAN fokozták az ellenőrzést az ország fontosabb pontjain, a repülőtereken, kikötőkben, illetve a határon is, különös tekintettel a Franciaországgal közös szakaszra. A nemzetbiztonsági tanács a második legmagasabb szintre emelte a riadókészültséget, aminek nyomán adott esetben a hadsereg különleges egységei is bevethetők. További 700 katonát vezényeltek Rómába a főváros biztonságának megerősítése céljából.

NÉMETORSZÁGBAN is megerősítették a biztonságot, egyebek mellett fokozták az ország és Franciaország közötti vasúti és légi közlekedés ellenőrzését.

SPANYOLORSZÁGBAN a Franciaországgal közös 656 kilométer hosszú határon a biztonsági erők nagyságának lényeges növelése várható. Madrid már a tunéziai és kuvaiti merényletek után úgy döntött júniusban, hogy a készültségi szintet a második legmagasabb fokozatra emeli, így azóta a repülőterekre, pályaudvarokra, atomlétesítményekre és követségekre vonatkozóan is fokozták a biztonsági intézkedéseket.

NAGY-BRITANNIÁBAN a határőrizeti szervek az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és azok is "fokozott rendőri és határőri jelenlétet" tapasztalhatnak, akik a személyforgalomban lépik át a brit határt. Nem módosítottak azonban terrorkészültségi fokozaton, vagyis érvényben hagyták a második legmagasabb szintű - a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" fenyegetettségnek megfelelő - készültséget, amelyet tavaly nyáron vezettek be.

Az észak-európai országok közül egyedül FINNORSZÁG szigorította a biztonsági intézkedéseket a kikötőkben és repülőtereken a párizsi merényletekre válaszul. DÁNIA, SVÉDORSZÁG és NORVÉGIA nem vezetett be különleges biztonsági intézkedéseket, ugyanakkor fokozott figyelemre intette a rendőrséget.

HOLLANDIA szigorította az ellenőrzést határain, valamint a távolsági vonatokat indító pályaudvarain és az Amszterdam melletti schipholi nemzetközi repülőtéren. A biztonsági és titkosszolgálatokat fokozott riadókészültségbe helyezték. Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy országa "háborúban áll" az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel.

A balti államok - ÉSZTORSZÁG, LETTORSZÁG és LITVÁNIA - szintén a biztonsági intézkedések és a határellenőrzés szigorításáról döntöttek, viszont a terrorfenyegetettség szintjén nem változtattak.

LENGYELORSZÁGBAN fokozták a "fenyegető irányból" érkező vagy oda tartó repülőjáratok ellenőrzését, továbbá megerősítették az együttműködést más európai biztonsági szolgálatokkal.

CSEHORSZÁGBAN a rendőri jelenlét megerősítését rendelték el.

SZLOVÁKIÁBAN biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, mindenekelőtt a repülőtereken, pályaudvarokon és a határátkelőkön.

MAGYARORSZÁGON a párizsi merénylet óta fegyveres katonai rendőrök járőröznek Budapest belvárosában. A repülőtér és a pályaudvarok védelmét megerősítették. Szombat óta B fokozatú a terrorfenyegetettség szintje az országban. Ez akkor rendelhető el, ha az EU- vagy NATO-tagállamok, illetve a szomszédos országok valamelyikében terrorcselekményt követnek el, és annak hatása Magyarországra nézve kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése még nem indokolt.

AUSZTRIA kormánya további szakértőket von be a terrorelhárítás munkájába. A francia létesítmények védelmét fokozták. A Szíriáról szombaton rendezett nemzetközi konferenciát megerősített rendőri erőkkel biztosították.

SZERBIÁBAN bejelentették a biztonsági készenlét megerősítését, valamint azt, hogy fokozottabban ellenőrzik az országon keresztülhaladó migránsokat. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy az országban semmi ok az aggodalomra, hiszen Szerbia biztonsági szempontból stabil.

BULGÁRIA szigorította az ellenőrzést az Európai Unió Törökországgal, Szerbiával és Macedóniával közös külső határán. Bojko Boriszov kormányfő fokozott óvatosságra intette a polgárokat.

GÖRÖGORSZÁGBAN szokatlanul sok rendőr járőrözik a francia létesítmények előtt. Rendőrségi források szerint ezenkívül "láthatatlan biztonsági intézkedéseket" hoztak a gyanús személyek megfigyelésére, ennek részletei azonban nem ismertek.

OROSZORSZÁGBAN rendőrök és katonák járőröznek a pályaudvarokon és a repülőtereken, továbbá a bevásárlóközpontokban és sportlétesítményekben is. Az országban már egyébként is feszült a hangulat egy orosz utasszállító repülőgép október 31-i egyiptomi lezuhanása óta, amely mögött valószínűleg az Iszlám Állam állhat, csakúgy, mint a legalább 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat mögött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek