Megtalálták a lezuhant orosz utasszállító roncsait a Sínai-félszigeten

Megtalálták a lezuhant orosz utasszállító roncsait a Sínai-félszigeten

Lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten szombat reggel 217 utassal és hét főnyi személyzettel a fedélzetén. Zömmel orosz turisták utaztak rajta – köztük 17 gyerek – Sarm-el-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra. Feltehetőleg a gépen tartózkodók túlnyomó többsége meghalt – jelentették egyiptomi és orosz források.

A Kogalymavia légitársaság 9268-as számú járata egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. A mentést az is akadályozza, hogy most ott rosszak az időjárási körülmények – közölte egy egyiptomi biztonsági tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Ha lesznek túlélők, akkor őket Kairóba szállítják, ahogyan a holttesteket is – tette hozzá.

Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfő válságtanácskozást hívott össze minisztereivel, és közleményt adott ki, miszerint "a hadsereg repülőgépei megtalálták a lezuhant gép roncsait hegyvidéki területen. Negyvenöt mentőautót vezényeltek a helyszínre a túlélők és a halálos áldozatok elszállítására".

A Sínai-félszigeten lezuhant, Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép utasainak rokonai a szentpétervári Pulkovo II nemzetközi repülőtéren 2015. október 31-énFotó: Anatolij Malcev / MTI

 A repülőgép roncsaiból emberi hangokat hallottak a katasztrófamentők – közölte egyikük a Reuters hírügynökséggel. A mentők megtaláltak már több mint száz holttestet a helyszínen, köztük legalább öt gyerekét. "Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, amely egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak" – mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő.

A TASZSZ hírügynökség kairói repülőtéri forrásokat idéz, amelyek szerint mielőtt az Airbus A-321 típusú repülőgép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor 9000 méter magasan repült.

Egyiptomi biztonsági források szerint nincs jele annak, hogy lelőtték volna az orosz utasszállító repülőgépet, de a katasztrófa okát nem tudják. Bizottság alakult ennek kivizsgálására – mondta az egyiptomi kormány egyik illetékese az al-Arabíja tévének nyilatkozva. A Sínai-félsziget északi része az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet helyi ága fellegvárának számít. A dzsihadista milícia tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a térséget az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították. Júniusban az IÁ egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.

A TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján kiderítette, hogy a lezuhant repülőgép több mint 18 éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta. Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta. Ezekben 1101 ember vesztette életét

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek