Tévedésből öltek meg turistákat Egyiptomban

Tizenkét embert, köztük mexikói turistákat öltek meg tévedésből az egyiptomi biztonsági erők tagjai. Azt hitték, dzsihadistákra lőnek.

A kairói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a vasárnapi incidensben tizenketten vesztették életüket - a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár -, és tízen megsebesültek, őket kórházba szállították, írja az MTI.

Az eset el-Vahát régióban, az ország nyugati részén elterülő sivatagban történt. Az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy dzsipről, hogy dzsihadisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet. A járművek olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

A kairói hatóságok még nem közölték, pontosan hány turista halt meg, mexikói külügyminisztérium egyelőre kettőről tud. A sebesültek közül öt biztosan mexikói, állapotuk stabil.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a Twitter közösségi portálra írt bejegyzésében elítélte a támadást, tragikus incidensnek nevezte azt, és a történtek teljes körű kivizsgálását követelte. Ugyanezt sürgette Claudia Ruíz Massieu, a közép-amerikai ország külügyminisztere, aki különleges megbízottat menesztett Kairóba, és elrendelte, hogy mexikói diplomaták utazzanak Egyiptomba az afrikai állammal szomszédos országokból.

Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke közkedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam (IÁ) tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek