Horvátországban hétvégézik? Készüljön a hőségriadóra

Horvátországban hétvégézik? Készüljön a hőségriadóra

Rendkívüli meleg várható Horvátországban a hétvégén a helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint, a kánikula pedig akár egy hétig is eltarthat – írja az MTI. A hétvégén a legmagasabb fokú, piros riasztás lesz érvényben az ország nagy részén. A szárazföldi részeken és a tengerparton is nagy lesz a forróság, a nappali hőmérséklet 32-38 fok körül alakul majd, ezért az egész Adria területére a legmagasabb fokú riasztás rendelték el a hatóságok.

Dubrovnik nyáronFotó: Tambako The Jaguar / flickr

Az időjárás piros riasztás esetén rendkívül veszélyes lehet: az átlagosnál melegebb idő még az egészséges szervezetnek is megterhelő, és bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy ilyenkor igyunk sok folyadékot, a déli órákban húzódjunk árnyékba, aki pedig teheti, az inkább maradjon otthon és tartózkodjon a hűvösebb szobákban. A tikkasztó hőségben csökken a koncentráció is, ami balesetveszélyt okozhat.

A horvát tengerpartra utazók a hétvégi turnusváltás miatt készüljenek fel, hogy a dugók és sebességkorlátozások miatt lassan lehet majd haladni. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig legyen víz az autósoknál, és semmiképpen sem vezessenek papucsban vagy mezítláb.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek