Az irodától függ, hogy kell-e kötbért fizetnie tunéziai nyaralása lemondásakor

Az irodától függ, hogy kell-e kötbért fizetnie tunéziai nyaralása lemondásakor

A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke hétfőn délelőtt az MTI-nek.

Hozzátette: a befizetett részvételi díj nem jár vissza lemondás esetén, de az irodák - a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun - felajánlottak az utasoknak más úticélra vagy későbbi indulásra módosítási lehetőséget, általában Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba. Az irodák lemondás esetén akkor fizetik vissza a részvételi díjat, ha nem indul charterjárat az adott úticél felé.

Kitért arra, hogy a Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból az eredetileg tervezett menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában – mondta.

Nyilvánvaló, hogy csökkeni fog az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani – jegyezte meg, hozzátéve: sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

Molnár Judit kitért arra, hogy a Külügyminisztérium biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolja az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt is – ismertette.

A magyar és a nemzetközi utazási irodák hétvégi reakciójáról korábbi cikkünkben olvashat.

FRISSEBB: Az MTI késő délutáni információja szerint Molnár Judit az alábbiak szerint módosította közleményének első mondatát: "A tunéziai utakat szervező irodák az utazási szerződés szerint járnak el visszamondás esetén, a részvételi díjat akkor fizetik vissza, ha nem indul charterjárat az adott úticélra."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek