Mianmar: több mint tízezer dengue-láz fertőzött

Mianmar: több mint tízezer dengue-láz fertőzött

Több mint tízezren kapták meg az idei év első felében a dengue-lázat Mianmarban, és a csonttörő lázként is emlegetett betegség eddig több mint negyven halálos áldozatot szedett a délkelet-ázsiai országban – számolt be hétfőn a mianmari egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az egészségügyi szervek naponta 200-250 új esetet regisztrálnak. A legtöbb megbetegedést az ország délkeleti részén fekvő Mon tartományból jelentették, a legmagasabb halálozási arányt Rangun tartományban mérték.

A dengue-láz visszaszorítását célzó hatósági program egyik tisztségviselője azt mondta, a szúnyogok által terjesztett betegség az országos szinten életbe léptetett megelőző intézkedések és a járvány megfékezésére tett lépések ellenére egyre több embert érint.

A jelenlegi esős évszakban a hasonló járványok nem szokatlanok a délkelet-ázsiai országban. Tavaly összesen több mint 13 ezren betegedtek meg a dengue-láz miatt Mianmarban, 2013-ban pedig 20 255 megbetegedést regisztráltak.

A dengue-láz klasszikus tünetei a hirtelen kezdődő láz, a fejfájás, a kiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A betegség másik elnevezése, a csonttörő láz arra utal, hogy mennyire súlyos lehet ez a fájdalom – írja az MTI.

Milyen érzés elkapni a dengue-lázat?
Egy magyar turistát nászútján csípte meg egy fertőzött szúnyog, történetéről, és a megelőzés módjairól itt olvashatnak tovább.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek