Kéthetes kimaradás után újraindult az amerikai beutazó vízumok kiadása

Kéthetes kimaradás után újraindult az amerikai beutazó vízumok kiadása

Elhárították azt a rendszerhibát, amely az utóbbi két hétben világszerte akadályozta az amerikai beutazó vízumok kiadását. A budapesti nagykövetséget is újra bekapcsolták a rendszerbe, így a vízumkiadás folytatódik - közölte honlapján az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pénteken.

A nagykövetség közleménye szerint a kérelmezők ismét az általános eljárási rend szerint foglalhatnak időpontot vízuminterjúra. A sürgős kérelmek esetében a budapesti nagykövetség már pénteken megkezdte a vízumok kiadását. Az amerikai külügyminisztériumi tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy a vízumkiadás egy, az egységesített konzulátusi adatbázist (CCD) ért hardverproblémából kifolyólag akadozott, amely miatt az amerikai hatóságok nem tudták feldolgozni a kérelmezők biometrikus adatait. A hiba miatt június 9. és 23. között a legtöbb beutazó vízumot nem tudták kinyomtatni az amerikai nagykövetségek és konzuli kirendeltségek.

A minisztérium szerint a fennakadás nem a kiberbiztonság elleni hackertámadás következménye. Hasonló problémák évente többször is előfordulnak, de korábban legfeljebb néhánynapos csúszást okoztak.

Az amerikai diplomáciai tárca konzuli irodája több mint 200 amerikai konzulátusán keresztül 2013-ban csaknem félmillió bevándorló-vízumot és 9,1 millió beutazási engedélyt bocsátott ki. A CCD több millió vízumkérelmet és fotót tartalmaz, és az összeköttetésben áll több szövetségi kormányzati szerv biztonsági adatbázisával, egyebek között a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ujjlenyomat-azonosító rendszerével. A külügyminisztérium arcfelismerésre és névazonosításra is használja az adatbázist.

A vízumkérelmeket az amerikai konzuli tisztviselők jóváhagyása után az adatbázisban rögzítik, és a vízumokat annak segítségével engedélyeztetik és nyomtatják ki. A magyar állampolgárok 2008. november 17. óta az amerikai vízummentességi program keretében - több feltétel teljesítése esetén - üzleti vagy magáncélból, 90 napnál nem hosszabb időtartamra, vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek