Bányából kialakított multimédiás múzeum nyílt Katowicében

Bányából kialakított multimédiás múzeum nyílt Katowicében

Hivatalosan szombaton nyílik meg, de pénteken már első látogatóit fogadta az az építészetileg egyedi regionális múzeum Katowicében, amelyet egy kétszáz éve alapított volt bánya területén alakítottak ki. A mintegy 25 ezer négyzetméternyi létesítményben nagyszabású multimediális tárlat vezet végig a vidék történetén.

A Sziléziai Múzeumot a Riegler Riewe Architekten osztrák építészműhely tervezte egy új kulturális negyed részeként a lengyelországi sziléziai bányaváros, Katowice központjában. A múzeum kialakításakor felhasználták a 19. század elején létesített bánya infrastruktúráját és épületeit, amelyek felújítva és átépítve részben föld alatt kialakított tárlatoknak biztosítanak teret. A múzeum földfelszíni részei megőrizték történelmi jellegüket, a városi tájban az egyetlen lényeges beavatkozást a földalatti termekbe nappali fényt juttató üvegépületek jelentik. Az eredeti bányatornyot kilátóvá alakították át.

A múzeum hat állandó tárlaton mutatja be Európa egyik legjelentősebb bányavidékének történetét, néprajzát, művészetét 1400 tárgyi emléken keresztül, korszerű muzeológiai technikák felhasználásával. Emellett konferencia- és műhelytermek, olvasóterem és múzeumi raktárak is megtalálhatók a létesítményben.

A katowicei kulturális negyedben nemrég megnyitottak egy korszerű hangversenytermet és egy kongresszusi központot. A komplexum szerves része az idősebb Antall Józsefnek és a zsidómentő Henryk Slawiknak szentelt emlékmű is, amelyet márciusban avattak fel a magyar és a lengyel elnök részvételével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek