Hétvégén kémiai szúnyogirtás lesz a Balaton teljes partján

Hétvégén kémiai szúnyogirtás lesz a Balaton teljes partján

A hirtelen felmelegedés felgyorsította a szúnyogok fejlődését a Balaton körüli, kis méretük miatt biológiai módszerekkel nem kezelhető lárva-tenyészőhelyeken, így a hétvégére elrendelték az idei első kémiai szúnyogirtást - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője az MTI-t.

Idén eddig egy biológiai irtásra volt szükség, amelyet a múlt hónapban végeztek a tó körül, továbbá az elmúlt napokban kémiai gyérítést hajtottak végre a tó keleti medencéjénél a szerdán kezdődő alsóőrsi Harley-Davidson fesztivál miatt, mintegy 540 hektáron. Időközben az egész Balaton partra, közel 6 ezer hektárra kiterjedő kémiai irtás is szükségessé vált a néhol nagy tömegben kirepült imágók miatt. A munkát a hétvégén tervezik elvégezni az esti és a hajnali órákban, ha az időjárás lehetővé teszi.

A szakember közölte azt is, hogy információi szerint megvan a fedezet a turisztikai szezon zavartalanságát biztosító balatoni szúnyogirtásra nyár végéig. A költségek felét a Magyar Turizmus Zrt. állja idén is, a másik felét az érintett önkormányzatok adják össze. Mint kifejtette, tavaly a csapadékos időjárás miatt szükségessé vált a szúnyogirtás országos szintű koordinációja, ami idén is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakban ismét a katasztrófavédelem veheti át a munka koordinálását, ami az elmúlt évben jól bevált - tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek