Öngyilkos merénylő Egyiptom legnépszerűbb turistahelyén

  Öngyilkos merénylő Egyiptom legnépszerűbb turistahelyén

  Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a felső-egyiptomi Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében – adta hírül az MTI. Több embert megsebesült, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

  Turisták a karnaki templomnálFotó: Andrea Pravettoni / flickr

  gyes sajtójelentések négy egyiptomi sebesültről szólnak, mások szerint a támadásnak több tucat sebesültje van, köztük helyi bazártulajdonosok és turisták. Az egészségügyi minisztérium is négy sebesültről – köztük két rendőrről – számolt be, akik között nincsenek turisták. A két agyonlőtt merénylő sorsáról is eltérőek a hírek. Egyes értesülések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, az al-Maszrávi egyiptomi hírportál helyi forrásokra hivatkozva viszont azt állította, hogy egyikükkel elfogása után saját társa végzett. Az idézett források feltételezése szerint utóbbi így akarta megakadályozni, hogy a társa a támadással kapcsolatos információkat árulhasson el a hatóságoknak.

  Hírügynökségi jelentések szerint a terroristák autóval érkeztek a templomkomplexumhoz közeli parkolóba. Ketten golyózáport zúdítottak azokra a rendőrökre, akik a látványossághoz vezető utat őrizték, harmadik társuknak pedig sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, majd működésbe hozta robbanószerkezettel felszerelt mellényét.

  Egyelőre egyik Egyiptomban tevékenykedő iszlamista milícia sem vállalta magára a merénylet elkövetését. Az iszlamista Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta rendszeressé váltak az országban a kisebb-nagyobb robbantásos merényletek, melyek célkeresztjében majdnem mindig a biztonsági erők tagjai állnak. A közkedvelt idegenforgalmi célpont ellen indított támadás komoly csapást jelenthet azok számára, akik a forradalmi évek káosza miatt mélypontra zuhant turizmus újraélesztéséért küzdenek. Még egy hete sincs, hogy ismeretlen motorosok lőtték agyon az egyiptomi idegenforgalmi rendészet két tagját a gízai piramisok közelében.

  A szerda délelőtt végrehajtott luxori merényletre reagálva a műemlékvédelmi miniszter utasítást adott a régészeti helyszínek védelmének megerősítésére, amelyet a belügyi tárcával együttműködve hajtanak végre – jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!