A MERS-járvány miatt tömegek mondják le dél-koreai útjukat

A MERS-járvány miatt tömegek mondják le dél-koreai útjukat

Tömegesen mondják le dél-koreai útjukat a külföldi turisták a MERS-fertőzések felbukkanása miatt; a hatóságok közlése szerint csütörtökre 35-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - írja az MTI.

Habár a szöuli kormány fogadkozott, hogy mindent megtesz a betegség terjedésének megfékezése érdekében, a kór megjelenése máris érezteti kedvezőtlen hatását az idegenforgalomban és a tőzsdei kereskedelemben is. A két legnagyobb dél-koreai utazási iroda részvényeinek értéke mintegy 15 százalékkal esett a betegség felbukkanása, május 20-a óta. A dél-koreai üdülőhelyeken a szobafoglalások száma a tavalyi év hasonló időszakának csupán ötödét teszi ki.

Az állami turisztikai hivatal szerint hétfőig 2500 külföldi, javarészt kínai turista mondta le dél-koreai útját, és a számuk keddre 7000-re ugrott. Szakértők szerint a lemondások száma a fertőzöttek számának növekedésével együtt fog nőni. A hatóságok közölték csütörtökön, hogy a MERS-koronavírussal fertőzöttek száma szerda óta öttel nőtt, már 35 beteget tartanak számon, viszont újabb haláleset nem történt: továbbra is két halottról tudnak a hatóságok. Az öt új beteg közül hármat az az ember fertőzött meg, aki behurcolta a vírust Dél-Koreába. Feltehetően egy 68 éves férfi volt az, akinél május 20-án, két héttel az után diagnosztizálták a kórokozót, hogy visszatért közel-keleti útjáról. Szaúd-Arábiában járt, ahol a legelterjedtebb a betegség.

A vírus megjelenése miatt 230 iskolában szünetel az oktatás, karanténba helyeztek több mint 1300 embert, akik érintkeztek a fertőzöttökkel.

MERS-vírus
A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését, 2012-ben azonosították először. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya magas, 40,7 százalékos, a kór ellen nincs semmilyen gyógyítási mód: sem gyógyszer, sem más terápia, sem pedig védőoltás.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek