Multimédiás múzeum nyílik a lengyel kivándorlókról

  A lengyel kivándorlás csaknem két évszázados történetét bemutató múzeum nyílik a hétvégén a balti-tengeri lengyel kikötővárosban, Gdyniában.

  A múlt század 30-as éveiben, modernista stílusban épült gdyniai kikötőállomás felújított csarnokában látható multimédiás kiállítás összesen mintegy 6 ezer négyzetméternyi területet foglal el. A kikötőcsarnok fontos szerepet töltött be a lengyel kivándorlás történetében, a két világháború közötti időszaktól emigránsok ezrei indultak innen hosszú útjukra - írja az MTI.

  A tárlat az 1830-31-es Oroszország-ellenes felkelést követő, többek között Adam Mickiewicz nagy romantikus költőt is magában foglaló úgynevezett nagy emigrációtól kezdve mutatja be a lengyelországi kivándorlás történetét. A látogatók nyomon követhetik a 19. század végi, 20. század eleji gazdasági kivándorlási hullámokat, valamint a 20. századi háborús és politikai emigrációt. Az utazás, a célországokban való letelepedés viszontagságait korszerű muzeológiai eszközök felhasználásával szemléltetik, többek között a lengyelországi múzeumokban eddig nem alkalmazott 360 fokos háromdimenziós vetítéssel.

  A kiállítás a múlt század 30-as éveiben épített, Báthory István erdélyi fejedelemről, lengyel királyról elnevezett legendás óceánjáró hajót is bemutatja a világ feltehetően legnagyobb hajómakettjén. Az óceánjáró mását a múzeum megnyitása után is tovább építik, a látogatóknak betekintésük lesz a munkálatok folyamatába.

  A múzeumi stúdiómoziban kivándorlással és hajózással kapcsolatos lengyel filmeket vetítenek, többek között a második világháborúról szóló némafilmek egyik remekművének, a Tenger hívásának felújított digitális változatát. A film világhírű rendezője a varsói gettóban 1942-ben meggyilkolt Henryk Szaro (Henoch Szapiro) volt.

  A múzeum dokumentációs központjában a lengyel emigrációhoz kapcsolódó anyagokat gyűjtik. Jelenleg több mint 20 millió lengyel, illetve lengyel származású személy él külföldön, a legtöbben - mintegy 10 millióan - az Egyesült Államokban. Számottevő lengyel közösségek találhatók Brazíliában (3 millió fő) és Németországban (mintegy 2 millió fő) is. A legújabb emigrációs hullámmal az utóbbi években több mint 2 millió lengyel vándorolt ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!