II. János Pál vérrel áztatott reverendáját állították ki Krakkóban

A reverendát a 2005-ben elhunyt pápa körül szolgálatot teljesítő nővérek hozták el a kórházból és őrizték. A merénylet óta soha nem mosták ki, és nem mutatták meg senkinek. Szerdától egy krakkói székesegyház vitrinében látható.

 

A krakkói Isteni Irgalmasság-székesegyházban szerdától tekinthetik meg a látogatók a szentté avatott néhai II. János Pál pápa vérrel áztatott fehér reverendáját, amelyet a római Szt. Péter téren viselt 1981. május 13-án, az ellene elkövetett merénylet idején - írja az MTI.

A török terrorista, Ali Agca 34 éve az általános audiencia alatt lőtt rá a pápára, súlyosan megsebesítve őt. A merénylet indokát és a megbízók kilétét azóta sem sikerült kideríteni.
Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek, II. János Pál egykori személyi titkára, aki az egyházfő mellett ült a pápamobilban a merénylet pillanatában, a lengyel sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a véres és golyónyomokat őrző öltözetben vitték az életveszélyesen megsebesített pápát kórházba.

A reverendát a 2005-ben elhunyt pápa körül szolgálatot teljesítő nővérek hozták el a kórházból és őrizték. A merénylet óta soha nem mosták ki, és nem mutatták meg senkinek - mondta a bíboros.

A lenyűgöző méretű Isteni Irgalmasság-székesegyházat II. János Pál pápa - az egykori krakkói bíboros érsek, Karol Wojtyla - szentelte fel 2002. augusztus 17-én Krakkó Lagiewniki városrészében, azon a helyen, ahol a második világháború kitörése előtt nem sokkal fiatalon elhunyt, II. János Pál által szentté avatott Faustyna Maria Kowalska nővér élt, és ahol az általa a világ felé közvetített irgalmasság üzenete elhangzott. A közelében volt az a Solway gyárépület, ahol a német megszállás idején Karol Wojtyla kétkezi munkásként dolgozott.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Búcsújáróhelyre került II. János Pál ereklyéje - 2015.05.19.
Morvaország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelyén helyezték el II. János Pál pápa ereklyéjét, amely egy csep vérét tartalmazza speciális üvegcsében, díszes aranydobozban.
Életnagyságú szobrot kapott II. János Pál pápa Szombathelyen - 2016.12.21.
Felavatták II. János Pál pápa egészalakos, bronzból készített köztéri szobrát szerdán Szombathelyen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek