Idén is lesz zarándokvonat Budapestről Csíksomlyóra

  Idén is lesz zarándokvonat Budapestről Csíksomlyóra

  A korábbi évekhez hasonlóan, idén is lesz zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói búcsúba. A Boldogasszony zarándokvonat május 21-én indul útjára – írja az MTI. A rendezvény szervezője, Budai László elmondta, hogy csaknem nyolcszázan utaznak majd a 15 kocsiból álló szerelvényen, és a kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy már április közepén foglalt volt valamennyi hely.

  Ez a vonat megy majd CsíksomlyóraFotó: Gabor_Muray

  A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével felmatricázott vonat a többi között útba ejti Kolozsvárt, Marosvásárhelyet, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst, Madéfalvát és Gyimesbükköt. A zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is. Valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadják a zarándokokat, szavaikat közvetítik a vonatrádión is, amely első ízben üzemel majd a szerelvényen. Jövő szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt az utasok, pünkösdvasárnap pedig a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat – mondta Budai László.

  Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, és Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!