Megnyílt az első hungarikumokat bemutató információs pont

Megnyílt az első hungarikumokat bemutató információs pont

Az országban elsőként Veszprémben nyílt hungarikumokat, hazai értékeket bemutató információs pont - írja az MTI.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a pénteki átadási ünnepségen kiemelte, a hungarikumok amellett, hogy értéket képviselnek, szerethetőek is, ezek nemzetünk kincsei. Hozzátette: az új információs pont küldetése éppen az, hogy a segítségével rátaláljunk ezekre a kincsekre.

A nemzeti értékekről szóló törvény nyomán 19 megyében és 486 településen hoztak létre értéktárat. A "Szeresd a magyart" Információs Pont és Vásár pedig további példaként szolgálhat, segítve azt, hogy értékeink ne maradjanak rejtve, sem helyben, sem országosan. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, az intézmény ötletgazdája és megvalósítója elmondta, az alapítvány jelmondata az információs pont létrehozásakor az volt: "Kell egy hely, mely tele van értékekkel". Hozzátette, hogy ez a hely most Veszprém, de rengeteg ilyen hely van a Kárpát-medencében. Kell egy hely, amely hirdeti a hungarikum mozgalom népszerűségét, ez pedig a "Szeresd a magyart" Információs Pont és Vásár, amelynek létrejöttét Veszprém városa is támogatta - fogalmazott az alapítvány elnöke.

Az információs ponton az érdeklődők mindent megtudhatnak a kiemelt nemzeti értékeink védelméről szóló törvényről, a hungarikumokról és tájegységeink olyan kiemelt értékeiről, mint a solymászat, a csabai kolbász vagy a pálinka. Emellett az érdeklődők ingyen juthatnak hozzá azokhoz a hazai értékeket bemutató kiadványokhoz is, amely tartalmát az alapítvány gyűjtötte össze az ország számos pontjáról. Az információs ponton helyi termékeket is lehet majd vásárolni.

A helyszínen egy állandó kiállítást is berendeztek, amelyen Veszprém megye kiemelt értékeit mutatják be, köztük a herendi porcelánt, az ajkai kristályt és a Balaton-felvidéki csipkét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek