Új rekord: 590 km/órás sebességgel robogott a japán maglevvasút

Óránként 590 kilométeres sebességgel új gyorsasági rekordot állított fel egy kísérleti pályán csütörtökön a japán lebegő mágnesvasút, a maglev.

Az ember vezette szerelvény a 2003 decemberében felállított korábbi, óránként 581 kilométeres sebességi rekordot döntötte meg - írja az MTI a maglevvonatokkal kísérletező japán vasúttársaság, a JR Central közleménye alapján.

A hét vagonból álló szerelvény 19 másodpercen át tartotta az 590 kilométeres csúcssebességet az Uenohara és Fuefuki közti kísérleti pályán, a Tokiótól nyugatra fekvő Jamanasi kormányzóságban. A mágneses mezőn lebegő és száguldó vonatok legújabb változata az új, úgynevezett LO-rendszerű kocsikkal "közlekedik". A legújabb maglevmodell már több mint egymillió kilométert tett meg a kísérletek során. A vasúttársaság 2027-től tervezi üzembe helyezni Japánban az első, mágneses pálya fölött lebegő vonatot.

Az első maglev-szupervonat Tokiót és Nagoját köti majd össze, a pálya építése tavaly október végén kezdődött. A maglevszerelvénynek mindössze 40 percre lesz szükség a 286 kilométeres távolság megtételére, miközben a jelenlegi sinkanzen szuperexpresszek "vicinálisnak" számítanak hozzájuk képest a maguk 88 perces menetidejével.

A maglevszerelvények 10 centiméterrel a vasúti sínek fölött lebegnek, így csak a levegővel való súrlódás korlátozza a sebességüket. A JR Central már a jövő héten el akarja érni a 600 kilométeres óránkénti csúcssebességet a kísérleti szerelvénnyel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek