Korlátozzák a hongkongi bevásárlóturizmust

  Korlátozzák a hongkongi bevásárlóturizmust.

  A Hongkonggal szomszédos dél-kínai Sencsen egy új rendelete szerint a város lakosai hétfőtől már legfeljebb csak heti egy lakalommal mehetnek át a különleges közigazgatási övezetbe. A lépéssel az üzletszerű bevásárló turizmust fogná vissza, és a viszonteladó bevásárlók ingajáratait szeretné ritkítani a sencseni városvezetés - írja az MTI.

  Elektronikai cikkek, gyógyszerek és tejpor cserélnek gazdát
  Galéria: Hongkongi bevásárlóturizmus
  (Fotó: MTI)

  A 15 milliós Sencsen és Hongkong között határ és határellenőrzés, vámvizsgálat van, beutazni csak engedéllyel lehet. A korlátozó előírásokat ugyanakkor igyekeztek kijátszani a kereskedelmi célú bevásárlásokat végzők, akik gyakran vállalkozók megbízottjai.

  A többszöri átjárást lehetővé tevő rendszert a sencseniek számára 2009-ben vezették be, s tavaly már csaknem 15 millió utazást regisztráltak a részükről. Megfigyelők szerint az új politika körülbelül 30 százalékkal csökkentheti az utazások számát évente.

  A hongkongi South China Morning Post című napilap hétfői számában a hongkongi kereskedők egy része aggodalmának adott hangot a forgalom várható visszaesése miatt. Mások szerint nem lesz átütő hatása az intézkedésnek, amely a már kiadott többszöri belépési engedélyek érvényességét, lejáratukig nem érinti. Egyesek szerint az is lehetséges, hogy a felvásárlói hálózatokat működtetők egyszerűen hongkongiakat fognak megbízni a termékek átszállításával, kézbesítésével.

  A hongkongi idegenforgalmi ágazat már megsínylette a korábbi tüntetéshullámokat, és első ízben tavaly visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni az utazók számában. Mindezzel párhuzamosan a kereskedők, köztük a luxuscikkeket, órákat, ékszereket forgalmazók már panaszkodnak a visszaeső keresletre.

  Hongkongban a közelmúltban többször is zaklatták a kínai szárazföldről érkezett turistákat. Kamerák jelenlétében szájmaszkos diákkommandók szidalmazták őket az utcán, és a „gyanúsítottakat" utazótáskáik kinyitására kényszerítették, helyenként fizikai erőszakot is alkalmazva. A „Hongkong a hongkongiaké" jelszóval tiltakozókat állítólag a bevásárlók hangoskodása, utcai pakolása, rendetlen tömege zavarta. Volt ahol a rendőrségnek is be kellett avatkoznia.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!