Bokányok és félméteres almamag a fazekastalálkozón

Bokányok és félméteres almamag a fazekastalálkozón

Csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik az ország minden tájáról a XII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozóra és Fesztiválra – írja az MTI. A mesterek április 24. és 26. között a Göcseji Falumúzeumban mutatják be változatos díszítésű, formájú cserépedényeiket.

Összejön a fazekasok színe-javaFotó: Barcsika / Indafotó

 Az alkotók a magukkal hozott munkájukkal reprezentálják a fazekasközpontok kultúráját, a hagyományok továbbéltetését – mondta el keddi sajtótájékoztatóján a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Skrabut Éva hozzáfűzte: a szakmai program konferenciával kezdődik. A szimpózium egyik témája a kályhacsempe lesz, a fazekasok által készített legkülönlegesebb darabokat a Pajtakiállításon is bemutatják.

A fazekasok versenyén a több évtizedes tapasztalattal rendelkező mesterek egy hagyományos munkát, a bokány korongozást mutatják be, a másnapi feladat pedig egy tál korongozása lesz. A korongozást és az agyagozást egyébként a mesterek útmutatása mellett a látogatók is kipróbálhatják.

A fesztivál folklórprogramokkal egészül ki: az egyik porta udvarán közkedvelt népi játékokat mutatnak be, egy másik téren hagyományőrző együttesek, néptáncosok, zenekarok lépnek fel. A gyerekeket gólyalábasok szórakoztatják, egy vándorfényképész pedig népi életet ábrázoló vásznak előtt készít majd felvételeket.

A göcseji alma évéhez kapcsolódva ez alkalommal az értékadó gyümölcs a fazekasmesterek, keramikusok egy-egy munkájában jelenik meg. Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy a falumúzeum előtti téren kialakítottak egy kertet, ahol kortárs művészeti alkotásokat helyeznek el. A szabadtéri kiállítás első darabja egy félméteres almamag.

A fazekasok első országos találkozóját Németh János és a Göcseji Múzeum kezdeményezésére rendezték meg a zalai megyeszékhelyen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek