Tavasznyitó promenád, szakura, fazekasok, és a költészet napja is

Tavasznyitó promenád, szakura, fazekasok, és a költészet napja is

Ezen a hétvégén állítólag csapadékmentes és kellemes lesz az idő, készüljenek tavaszi őrületre és kavalkádra, amikor végre mindenki kiszabadul a lakásból. A költészet napja is hozzájárul, hogy főként kultúrprogramokat találni a kínálatban, de ez korántsem jelenti azt, hogy négy fal között kellene maradni egy másik helyen.

Tavasznyitó promenád: elindult a BTF

A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői szombaton, 11-én utcai rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A tavasznyitó promenád keretében három helyszínről – a Fővám térről, a Városháza parkból és a Szent István térről – csaknem hatszáz hivatásos és amatőr táncos, énekes és zenész indul el a városban, hogy bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön további produkciók várják a felvonulókat, a Hősök terén pedig összművészeti haccacáré zárja a napot, amelyben a közönség is részt vehet.

Zsigmond Vilmos Ludwig Múzeumbeli kiállításával indult a Budapesti Tavaszi FesztiválFotó: Elliott Marks / Core Gyűjtemény, Margaret Herrick Library, USA

A BTF április 10-től és 26-ig 43 helyszínen több mint 170 programmal várja a közönséget Budapesten.

Szakuraünnep

Az ELTE Füvészkertben többéves hagyomány az évente megrendezett szakuraünnep, amely a japáncseresznye virágzásához, Japán tradicionális ünnepéhez kapcsolódik. A látogatók az ország szokásaihoz hasonlóan takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, és gyönyörködhetnek a szakura fák virágzásában április 11-12-én és 18-19-én.

A programok között origamizás, japán szamurájkard-, japán íjászati és Herendi porcelán-bemutatók, kézműves foglalkozások, dobegyüttes műsora és színházi előadás is szerepel.

További információ az ELTE Füvészkert honlapján.

Kézműves vásár és fazekasversengés

Április 26-áig tart a pénteken megnyílt Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásár, amelyen több mint 70 alkotó és műhely kínálja portékáit.

A vendégeket változatos színpadi produkciók és koncertek is szórakoztatják majd, és gasztrokavalkád is várható. A rendezvény minden hétvégéjén, így most is, nyitott műhellyel, kézműves bemutatóval készülnek a résztvevők, mézeskalács készítés, ötvösség, hangszerkészítés, gyöngyfűzés, fazekasság, papírmerítés, de üvegfújás is szerepel a programban. A vásár ideje alatt fazekasversenyt rendeznek, a vállalkozó kedvűek pedig részt vehetnek a rakuzáson is, ahol kerámiából mintáznak nagyméretű virágokat.

Szakuraünnep az ELTE FüvészkertbenFotó: Anna Schwelung / Indafotó

Költészet napja: különleges programok a budapesti színházakban

A Pesti Magyar Színház versírópályázatot írt ki 7-14 éves gyerekek számára, a pályázatra érkezett műveket a színház alkotói csapatából három szerző, Balázs Ágnes, az Andersen, Berg Judit, a Rumini és Böszörményi Gyula, az Almaszósz című darab írója zsűrizte. A győztes alkotást a szombat délutáni gyerekelőadás, az Andersen előtt olvassák fel a nézőknek.

A Vígszínházban szombat délután a társulat tagjai és vendégművészei kedvenc verseikkel köszöntik a magyar költőket, és megemlékeznek az idén hetven éve meggyilkolt Szerb Antal íróról is.

Idén tizedik alkalommal hirdették meg a Versünnep Fesztivált a Nemzeti Színházban, amelyre a jelentkezőket most először a vers- és prózamondás mellett énekelt vers és versmegzenésítés kategóriában is várták. A verseny döntője a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz szombaton. A döntőt megelőzően egész napos program várja az érdeklődőket.

A Katona József Színházban a költészet napján Antik ábránd, modern vidékfejlesztés címmel Márton László olvas fel részleteket Goethe Faust című műve második részének új fordításából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek