Mától él a viharjelzőrendszer a hazai tavakon

  Mától él a viharjelzőrendszer a hazai tavakon

  Éjfélkor elindult a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon – adta hírül az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményét.

   

  Fotó: Ziz / Indafotó

  Tollár Tibor gazdasági főigazgató-helyettes az október 31-éig működő viharjelzésről elmondta, állapota ugyanolyan, mint a hasonló nyugat-európai rendszereké. Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot fordítottak fejlesztésre hazai forrásból. A Tisza-tavon mintegy 10 millió forintból alakították ki a rendszert, emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek fel.

  Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel tudnak használni - tette hozzá.

  A biztonságot támogatja az az okostelefonos alkalmazás, amelyet az OKF Tavihar néven indított. Ez helymeghatározás segítségével azonnal információkat küld a felhasználónak a meteorológiai viszonyokból adódó esetleges veszélyhelyzetekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira alapozva.

  Radics Kornélia, az OMSZ elnöke bemutatott egy másik okostelefonos alkalmazást, a Meteorát, amely szintén személyre szabottan küld információkat a felhasználóknak az aktuális időjárási adatokról, például a szél erősségéről vagy a csapadék várható mennyiségéről. Elmondta azt is, hogy bár tavaly szélsőséges volt az időjárás, nőtt a zivataros és a szeles napok száma, kevesebb viharjelzést adtak ki a tavakon, mint két éve.

  Hozzátette: a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett mobil viharjelző eszköz.

  Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központ adja ki az adatokat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!