Húsvétkor újranyit a Tisza-tavi Vízi Sétány

Húsvétkor újranyit a Tisza-tavi Vízi Sétány

Húsvéttól megújulva várja vendégeit a tó vize fölött futó 1500 méteres pallóút - írja a turizmus.com. Egy éves technikai szünet után, a korhadt elemek kicserélését és a kilátó teljes cseréjét követően színes szezonnyitó programokkal várják a Tisza-tóra érkezőket a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai.

A 2005-ben átadott tanösvény a poroszlói Delfin kikötőből érhető el áprilistól októberig naponta induló rendszeres csónakjáratokkal, vagy a szerződött partnerek csónaktúráinak keretében a Tisza-tó több kikötőjéből. A pár perces hajóúttal megközelíthető tanösvényen a pallóút körülfut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is. Ha elfáradnak, a vendégek megpihenhetnek egy kis sziget árnyas padjain. A tanösvény az óránként – szükség szerint sűrűbben – induló rendszeres járatokkal bejelentkezés nélkül látogatható. A Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetői pontonkénti tájékoztatást adnak a Tisza-tó élővilágáról és történetéről a vendégeknek. Újdonság a havi tematika szerint szervezett bemutatók és témanapok sorozata, valamint az is, hogy az iskolás csoportoknak a korosztályhoz igazított bemutatókat kínál a nemzeti park Oktatási és Turisztikai Osztálya.

Az ökoturisztikai tanösvény húsvéti és áprilisi programja 2-3 órás tartalmas időtöltést, egyben felüdülést jelenthet kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Az alapprogram a ki- és beszállítással együtt egy közel 20 perces csónaktúra és egy közel 1 órás séta a víz fölött kanyargó pallósoron, ami kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

Április 4-5-6-án ezen kívül ingyenes programelemeket: gyűrűzést, kézműveskedést – húsvéti nyuszik készítését, vagy rovargarázs-barkácsolást is választhatnak a látogatók.

A betekintőkből és a kilátóból a madárvilág zavarása nélkül figyelhetők meg a táplálkozó, szárítkozó, fiókáikat nevelő, fészkükön ülő madarak. A természetfotózás szerelmeseinek etetőhelyek és költőszigetek segítségével nyílik lehetősége az állatok megörökítésére.

A tanösvény látogatása osztálykirándulások keretében jól kombinálható más Tisza-tavi látnivalókkal vagy a nemzeti park egyéb környezeti nevelési programjaival.

A havi szakvezetési témák, programok, csoportoknak kínált ajánlatok és nyitvatartási információk megtalálhatók a vízi sétány hivatalos honlapján.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turi
További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek