Sztrájkolnak a Lufthansa pilótái szerdán

Sztrájkolnak a Lufthansa pilótái szerdán

Egynapos sztrájkot tartanak 2015. március 18-án, szerdán a Lufthansa német légitársaság pilótái, mert újfent sikertelenül zárultak a munkaadóval folytatott tárgyalások a korai nyugdíjazásról - közölte a pilóták érdekképviselete (Vereinigung Cockpit - VC) kedden. A munkabeszüntetés a rövid és közepes távolságú légi járatokra vonatkozik. A Lufthansa diszkont légitársaságai, a Germanwings és az Eurowings pilótái nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Földön maradnakFotó: Aero Icarus / flickr

 A Lufthansa csaknem 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa már csaknem egy éve tart. Tavaly áprilisban például a pilóták a VC felhívására három napig sztrájkoltak. Azóta több ilyen tiltakozó akciót szerveztek.

A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

Martin Riecken, a Lufthansa kommunikációs igazgatója egy Budapesten más témában tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva elmondta, folyamatosan tárgyalnak a VC-vel, két hete új ajánlatot tettek, ezért meglepte őket a szerdai munkabeszüntetés híre. Hozzátette: a vita lényege, hogy egy régi privilégiumot szeretne a szakszervezet megtartani, a Lufthansa viszont vezető szerepét szeretné megőrizni, de ez a VC követeléseivel nem egyeztethető össze.

Ezek is érdekelhetnek