Rejtélyes drónok Párizs nevezetességei fölött

A mashable.com híradása szerint legalább öt ismeretlen eredetű drón körözött Párizsban az Eiffel-torony, a Bastille emlékmű, az amerikai nagykövetség és más ismert létesítmények fölött hétfő éjszaka. A hatóságok szerint ez volt az eddigi legmisztikusabb az elmúlt hónapokban Franciaország fölött észlelt drónrepülések közül.

A Bastille emlékmű Párizsban Fotó: Dianne Haines Tips Rf / NorthfotoForrás: Travelo

 A rendőrség nyomoz az ügyben, hogy kiderítsék, ki röpíti a drónokat és miért, ugyanis légtérhasználatuk Párizs fölött jelenleg tilos.

Az éjszaka leple alatt három hullámban történtek a berepülések – mondta Agnes Thibault-Lecuivre, a városi ügyészség szóvivője. Az elsőt az Eiffel-toronynál vették észre, a másodikat az USA nagykövetségénél, majd azonos időpontban több drónról is jelentés érkezett a Louvre, a Bastille emlékmű, a Montparnasse-torony és a Belügyminisztérium központja közeléből.

Egyelőre nem tisztázott, kinek állhatott érdekében a drónok felküldése, de a francia hatóságok szerint egyelőre nem jelentenek fenyegetést. Ugyanakkor szárnyra kaptak olyan feltételezések is, hogy ipari kémkedésről van szó, vagy hogy a drónok esetleg fegyverrel lennének felszerelve.

Fotó: Mike Hewitt / Europress / GettyForrás: Travelo

 Jean-Luc Fournier drónpilóta szerint a szabályosan bejegyzett operátorok elítélik az ehhez hasonló illegális akciókat, mert rossz fényt vetnek az egész szakmára, és feszültséget szítanak olyankor, amikor Párizs amúgy is feszültségben él a közelmúlt terroristatámadásai miatt.

Bár az előző hónapban a Fehér Ház kertjébe zuhant egy drón, az USA nagykövetsége nem kommentálta az esetet. Franciaországban egyre több aggodalomra adnak okot az atomerőművek, katonai létesítmények vagy éppen az elnöki palota körül mind többször jellemző rejtélyes drónészlelések.

Update: az MTI szerint mára virradóra is repültek a drónok ugyanezeken a helyszíneken. A szemtanúk és rendőrök ismét a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett észleltek drónokat. Ezúttal este 11 és hajnali 2 óra között a város határainál is több helyen feltűntek a pilóta nélküli repülőgépek, és a Szajna partján is láttak egyet. Most sem sikerült megtalálni a gépek irányítóit.

A rendőrség nem zár ki semmilyen feltételezést, mindenekelőtt a provokációt illetően. Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagálnak a fél éve tartó rejtélyes repülésekre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek