Megnyitották a Fény Évének hazai programsorozatát

Megnyitották a Fény Évének hazai programsorozatát

Az ENSZ Közgyűlése 2013. december 20-án határozott arról, hogy 2015 a fény és a fényalapú technológiák nemzetközi éve lesz. A hazai programsorozat megnyitóját csütörtökön tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában – adta hírül az MTI.

2013. december 20-án az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszaka 2015-öt a fény és a fényalapú technológiák nemzetközi évévé nyilvánította. A nemzetközi év alprogramjaként a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) meghirdette A kozmikus fény évét is.

A Fény Nemzetközi Évének nyitóünnepségét 2015. január 19-én és 20-án rendezték az UNESCO párizsi központjában.

A világév révén minél szélesebb körben szeretnék tudatosítani a fény és a fényalapú technológiák fontosságát. A programok négy fő téma: a fény tudománya, a fényalapú technológiák, a fény és a természet, valamint a fény és a kultúra köré szerveződnek.

Kapcsolódó rendezvényekre közel száz országban kerül sor. A hazai események koordinátora a Magyar Tudományos Akadémia által felkért tudósokból, kutatókból, művészekből és tanárokból álló 26 fős programbizottság, amelynek vezetője Kroó Norbert akadémikus.

A kínálatot fényinstallációk, kiállítások, szimpóziumok, irodalmi estek, vetélkedők, tudományos ismeretterjesztő előadások színesítik azzal a céllal, hogy a magyar közvélemény előtt népszerűsítsék a természettudományokat és a fénnyel kapcsolatos hazai kutatásokat.

Kevesen tudják, hogy a világ első fényerős portréobjektíve, a Petzvál-lencse magyar találmány. A holográfiát 1947-ben találta fel Gábor Dénes, aki 1971-ben Nobel-díjat is kapott. A Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) világhírű optikai kutatásai során korán születtek meg a magyar lézerek. A szegedi attoszekundumos lézer kutatóközpont (ELI-ALPS) első ötlete a világot egy évtizeddel megelőzve Magyarországon fogalmazódott meg.

Az MTA idei közgyűlésének ünnepi ülésén kiemelt programpontként a fény lesz a hagyományos tudományos előadás témája. A világ legrangosabb tudománypolitikai találkozóján, a novemberi budapesti tudományos világfórumon is külön szekciót szentelnek a fénynek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek