Ókori üveggyűjteményt adományoztak a jeruzsálemi Izrael Múzeumnak

Ókori üveggyűjteményt adományoztak a jeruzsálemi Izrael Múzeumnak

Fennállásának ötvenedik évfordulóján háromszáz darabos ókori üveggyűjteménnyel bővül a jeruzsálemi Izrael Múzeum – írja az MTI.

A new york-I Robert és Renee Belfer ókori görög-római és közel-keleti üvegedényekből álló adományának száz darabját már nyáron kiállítják a rangos múzeumban.

„A kollekció a világ egyik legfontosabb magán-régiséggyűjteménye" - közölte James Snyder, a múzeum igazgatója, és a páratlan kincs nagyban növeli majd az ókori görög-római leletek eddigi tárházának értékét.

Az odaajándékozott kollekcióban vannak öntött és fúvott edények, valamint üvegmozaikok részei a Kr.e. 14. századtól, a kései bronzkortól egészen a Kr.sz. 14. századig, az iszlám korszakig, és található benne ötven fontos görög-római szobor és dombormű, köztük bronz és márványszobrok, mozaikok, freskók és kerámiák is.

Különösen komoly értéket képvisel egy ifjú fejét ábrázoló 1. századi római márványszobor, egy egyiptomi tizennyolcadik dinasztiabeli üvegedény, és egy 2. századi római amfiteátrum mozaikja, amelyen Poszeidón és Amphitrité istenek, valamint két hajó látható a legénységével.

A múzeum igazgatója szerint az üvegkészítés a térség jelentős fejlesztése volt, az első üvegfúvó technikák Jeruzsálemben jöttek létre a Kr.e. 1. században. A görög-római kultúra ugyanakkor nagy befolyással bírt a második Szentély korának ősi Izraelében a helyi ikonográfiára.

„Gyűjteményünk a civilizáció történetének egy fontos fejezetét jeleníti meg" - áll az egyik adományozó, Renee Belfer nyilatkozatában. „Ezt a történetet segít a múzeum megőrizni és közzé tenni az öröklét számára Jeruzsálemben, a történelem egyik központi városában" - tette hozzá az Izrael Múzeum amerikai baráti társasága elnökeként is szolgáló műgyűjtő, akinek anyagi támogatásával jött létre a kilencvenes évek elején a New York-i Metropolitan Múzeum korai görög művészeti szárnya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek