50 éves a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

50 éves a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A 2015-ös nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM), amely idén többek között saját történetét feldolgozó, rendhagyó kiállítással is készül – írja az MTI.

Semmelweis Ignác életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította, az idei esztendőt pedig Semmelweis-emlékévvé, így hívva fel a figyelmet a híres magyar orvos halálának 150. évfordulójára.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója emellett azt is hangsúlyozta, hogy bár Semmelweis az anyák megmentőjeként vált világhírűvé, életművének jelentősége ezen messze túlmutat, hiszen felismerései az orvoslástan szemléletbeli változását hozták, munkássága ráadásul nemcsak az európai kultúrkörben értelmezhető.

A főigazgató elmondása szerint névadójuk alakja előtt 2013-ban a Semmelweis ikon című kiállítással tisztelegtek. A tárlatot azóta bemutatták Rómában, a tervek szerint idén és jövőre újabb külföldi helyszínekre viszik, valószínűleg Párizsba, Berlinbe és Londonba. A kiállítás egyszerűsített változata március 8-án nyílik meg a New York-i ENSZ székházban.

Varga Benedek emlékeztetett arra, hogy a SOM-nak otthont adó tabáni épület Semmelweis szülőháza és az 1960-as évek óta végső nyughelye is, így nemzetközi zarándokhelynek számít.

A Várkert Bazár rekonstrukciójához kapcsolódva tavaly a múzeum teljes homlokzatfelújításon esett át, majd a Lánchíd utcával együtt a környezete is megszépült. Az így megújult épületben várja a közönséget a SOM állandó, illetve a Vágod? Az olló és a design című időszaki kiállítása is.

"Ebben a tárlatban az a nóvum, hogy nem tárgytörténeti kiállítás, hanem azt mutatja be, hogy a vágás folyamata hogyan alakult ki, illetve az így létrejövő eszköz, az olló miként tökéletesedett. Egy olyan kiállítást szerettünk volna rendezni, amely könnyed, szokatlan, és rajta keresztül más kontextusban tudjuk bemutatni a gyűjteményünket" - mondta a főigazgató, kiemelve, hogy a tárlat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben készült.

A SOM mentori programjának idei sorozata, amely elsősorban az orvosi egyetemre készülő diákoknak szól, szintén elindult: egy-egy orvos a saját szakterületéről tart hetente másfél órás előadásokat. Az egyetemi nyílt napokon ugyanis azt meg lehet tudni, hogy milyen egyetemistának lenni, de azt nem, hogy milyen lesz orvosként dolgozni, itt azonban kiderülnek az egyes szakágak nehézségei és szépségei is - mondta Varga Benedek.

További információ: semmelweismuseum.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek