Ötcsillagos szálloda lesz a Párizsi udvarból

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a hatósági ügyintézés szempontjából a budapesti Párizsi udvar átalakítását, ahol szálloda is lesz – írja a turizmus.com. Nem kell majd építészeti-műszaki tervtanácsi vélemény, és a településképi véleményezési eljárás lefolytatására sincs szükség.

Tavaly nyáron nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton a Mellow Mood Group szerezte meg az öt éve üresen álló Párizsi udvar tulajdonjogát a belvárosi önkormányzattól. A vételár 2,1 milliárd forint volt. A pályázaton a csoport magyar projektcége, a Párizs Property Kft. indult, ezt nevesíti a kiemeltté nyilvánításról szóló kormányrendelet tervezete is, amely szerdán került fel a kormány honlapjára.

Az arab magánszemélyek tulajdonában lévő Mellow Mood-cégcsoport alakította szállodává a szintén a Ferenciek terén lévő Klotild-palotát is.

Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa és ügyvezetője a vásárlást követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy eredeti állapotában szeretnék visszaállítani az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúlt hozzá senki. Az épületben vendéglátóhelyeket, konferencia-helyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt alakítanának ki. Kiemelte: elsősorban magyar alapanyagokat fognak felhasználni.

A cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője, Sameer Hamdan elmondta, hogy 1986 óta vannak Magyarországon, és 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. A Belvárosban tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak.

A kormányrendelet-tervezet a kiemelt jelentőségű ügyek koordinálására – kormánymegbízottként – a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat jelöli ki. Az építési hatósági ügyekben első fokon Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Hivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala jár el. A másodfokú hatóság pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala.

A kiemelt beruházássá nyilvánítás következménye, hogy az építésügyi hatósági ügyekben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek