Magyar vonatkozású programsorozat Bécsben

Magyar vonatkozású programsorozat Bécsben

Bemutatták a magyar vonatkozású kulturális programokat csütörtökön Bécsben, a bécsi Collegium Hungaricum és a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének közös sajtótájékoztatóján – számol be róla az MTI.

Perényi János bécsi magyar nagykövet megnyitó beszédében elmondta: a színes programsorozat a Magyar Turizmus Zrt. bécsi külképviseletének és a bécsi Collegium Hungaricum kitűnő együttműködésének köszönhetően jött létre. Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója ismertette az intézet Ungarische Art című programsoroznak 35 programból álló kínálatát, amely júniusig várja a Bécsbe látogatókat.

Az igazgató kiemelte: az intézet célja a közös kulturális örökség bemutatása. Ez valósul meg az esztergomi keresztény kincseket bemutató Sankt Pölten-i tárlaton is, amely az Egyházmegyei múzeumban (Diözesanmuseum) tekinthető meg. A sikeres osztrák-magyar partnerkapcsolat jó példájaként a jelenleg is futó, a Hagenbund magyar alkotóiról szóló kiállítást említette, amelyet a bécsi Belvederével közösen hoztak létre.

Méhes Márton felhívta a figyelmet az európai fotográfia történetében úttörőnek számító Kerekes Gábor április végén nyíló kiállítására is. Kiemelte továbbá a két Duna menti főváros, Bécs és Budapest történelmi, építészeti és kulturális hasonlóságait és különlegességeit bemutató kiállítást is.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője úgy fogalmazott: Budapest egyre ismertebb és közkedveltebb a kultúrára fogékony osztrák turisták számára. Az Osztrák Statisztikai Hivatal felmérését idézve az MTI-nek elmondta: az osztrákok 23 százaléka kulturális érdeklődésből fakadóan, városnézésre és fesztiválokra utazik Budapestre. Hangsúlyozta, hogy az osztrák vendégéjszakák száma az elmúlt öt évben húsz százalékkal nőtt a magyar fővárosban. Fontosnak nevezte, hogy egyre több a fiatal turista, köszönhetően a Sziget Fesztiválnak és a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek